Belföld

Gárdaünnep a Hősök terén

Hősök tere, Magyar Gárda (magyar gárda, hősök tere)
Hősök tere, Magyar Gárda (magyar gárda, hősök tere)

Nemzeti seregszemle zsidózással, nácizással, dulakodással. A rendőrök a masírozók ellen tüntetők közül állítottak elő négy embert.

A Hír24 helyszíni tudósítója szerint a Kodály köröndnél kezdődött a szópárbaj. Az árpádsávos zászlók alatt sokan a kánikula ellenére egyenruhára hajazó viseletben, karszalagban vonultak. A társaság parancsszóra indult meg 19 motoros mögött a Hősök tere felé. (A motorosok a korábbi hírekkel ellentétben nem a Gój Motorosok Egyesületének tagjai voltak – tájékoztatta lapunkat Mészáros Imre elnök. MInt mondta, ők teljes létszámmal Csolnokon voltak, ahol a lengyelországi motorostragédia áldozatainak emlékművét avatták fel.) A menetet az Andrássy úton pár tucat ellentüntető akasztotta meg. Tudósítónk szerint köztük volt a Horthy-szobrot festékkel leöntő Dániel Péter. A szópárbaj eldurvulását a rendőrök akadályozták meg.

Míg a gárdisták a Hősök terére értek, a rendőrök három ellentüntetőt igazoltattak: a BRFK tájékoztatása szerint egy külföldi mellett két magyar nőt állítottak elő rendzavarás miatt. Ők a bejelentett rendezvény megzavarását a rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba.

A Hír24 tudósítója szerint a három említett fiatal, színes harisnyával a fején kiabált a vonuló gárdisták, illetve a szervizúton álló szimpatizánsok felé. Ketten valóban nők voltak, a harmadik egy női ruhát viselő fiú. Ő beszélt a rendőrökkel magyarul, a másik két nő csak angolul szólalt meg, így próbálták elmagyarázni, hogy nincs náluk semmilyen irat.

A Gárda 5. születésnapja:

Nem sokkal később, az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán egy álszakállas férfi provokálta a körülötte lévőket, majd egy piros pólós férfi is csatlakozott hozzá. A rendőrök őket is igazoltatták. A piros pólós ellenállt a rendőröknek, így megbilincselték és elvitték.

Mint arról korábban beszámoltunk, a rendőrség szombaton délelőtt hermetikusan lezárta a Fejér megyei Csókakőt. A Jobbik szerint az Új Magyar Gárda 130 tagjának tervezett avatása miatt nyilváníthatta műveleti körzetté a falut a rendőrség, a helyszín azonban nem ott, hanem Dunaföldváron volt, ahol az új gárdisták mellett egy 10 fős csendőrszakaszt is avattak.

A hét közepén került nyilvánosságra, hogy a a Jobbik, a Magyar Nemzeti Gárda, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és a Nemzeti Őrsereg közösen emlékezik meg a 2009-ben betiltott Magyar Gárda megalapításának ötödik évfordulójáról.

A seregszemlére régóta készültek: egy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen a rendezvényről, hogy a gárda megalapításának ötödik évfordulóján emlékezhessenek. A rendőrség – közlekedési okokkal magyarázva – megtiltotta a rendezvényt, ám a bíróság hatályon kívül helyezte ezt a határozatot, így hárult el az akadály a megemlékezés elől. Később a rendőrség – honlapján – azt ígérte, hogy a Hősök terére bejelentett rendezvényt a szükséges létszámmal biztosítja és határozottan fellép minden jogsértő cselekedet ellen.

A kerek évforduló alkalmából rendezett ünnepségre messze nem érkeztek annyian, mint azt a rendezők szerették volna. Összesen 180-200 egyenruhás jelent meg: a Magyar Nemzeti Gárda, a Szebb Jövőért Polgári Egyesület, a Kárpát Haza Őrei Mozgalom és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai, mellettük zászlókkal a Jobbik szimpatizánsai.

A gárda országos kapitánya felelevenítette az egyesület elmúlt öt évének rövid történetét, kiemelve a mozgalom szétesésének okait. Beszédében nem kímélte a Jobbikot, és magát Vona Gábort sem, aki ezekre a megjegyzésekre – későbbi beszédében – annyit reagált, a születésnapon nem hajlandó mással foglalkozni, mint az ünnepléssel. Vona hangsúlyozta, hogy a Magyar Gárda mindig számíthat a Jobbik támogatására, hiszen egyazon cél érdekében jöttek létre.

A gárdisták a beszédeket hallgatva több mint két órán át álltak a tikkasztó hőségben. Önkéntesek vizet és szőlőcukrot osztottak. A rendezvényt – az első fél órában – néhány tucat ellentüntető megpróbálta megzavarni, ám a rendőrök ezt megakadályozták. Az antifasiszták végül a tér árnyékosabb részein húzták meg magukat, úgy tűnt, sokan nem tudták kivárni az összejövetel végét, elszállingóztak. A rendezvény körülbelül fél hatkor ért véget.

MSZP: a kormány ne adjon teret az “ordas szélsőségeknek”!

Az MSZP a szombati rendezvénnyel kapcsolatban felszólította a kormányt, hogy “ne adjon teret az ordas szélsőségeknek”, alkosson olyan világos jogszabályi környezetet, amely “határozottan megtiltja a kirekesztő eszméket hirdető szervezetek utcán való masírozását és ténykedését”. Az ellenzéki párt az egész országra nézve szégyennek nevezte a Magyar Gárda megalakulásáról megemlékező fővárosi rendezvényt.

Az MSZP szerint álságos, hogy a szélsőjobboldali demonstrációt azért lehetett engedélyezni, mert nem a betiltott Magyar Gárda szervezte. “A fideszes hatalomgyakorlók tudják ezt, de sunyi módon elfordítják a szemüket, vagy talán még oda is kacsintanak” – írták a szocialisták. Szerintük felháborító, hogy Magyarországon megtartható egy olyan rendezvény, “amin egy nyíltan rasszista – cigánygyűlölő és antiszemita – szervezet félkatonai egységei egyenruhában masíroznak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik