Szórakozás

Zacher Gábor Varga Barnabás orvosi ellátásáról: Ilyenkor nem szabad szarakodni, hanem menni kell

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A mentőorvos szerint kritikán aluli volt a mentési szituáció a skót-magyar Eb-meccsen.

Zacher Gábor évek óta dolgozik pitch doktorként, vagyis olyan sürgősségi betegellátóként, aki focimeccseken a kispad mellett ülve figyeli az eseményeket, és rögtön segít, ha baj van a játékosokkal. Szakértőként véleményezte a Stuttgart Arenában dolgozó mentőcsapat vasárnapi munkáját, miután a skót-magyar mérkőzésen Varga Barnabás súlyos sérülést szerzett. A középcsatárt hordággyal vitték le a pályáról, később kiderült, hogy az arccsontja több helyen eltört. Az orvosi csapat azonban eleinte nem vette komolyan a balesetet.

Ültem a tévé előtt, és nem feltétlenül EU-konform szavakat használtam, amikor láttam, hogy mi történik. Nem maga a baleset – az ember akkor is kimondja, hogy hű, de ami utána zajlott, arról azt gondolom, hogy kritikán aluli volt

fogalmazott Zacher a Reggeliben.

Elmondta, többféle protokoll létezik, a meccs közbeni kisebb, nem életveszélyes sérüléskor általában a csapatorvos megy oda, ő jelez a helyszíni orvoscsapatnak, ha szükség van rájuk. Súlyosabb esetben, például összefejelésnél vagy ha egy játkos összeesik a pályán, a pályaszéli sürgősségi csapat orvosának joga van anélkül odamenni, hogy a játékvezető megállítaná a mérkőzést. Ezzel párhuzamosan elindul a két hordágyért felelős csapat, mindenféle orvosi felszereléssel együtt – nagyjából ugyanazokkal az eszközökkel, ami egy rohamkocsiban is megtalálható. Ilyenkor első az emberélet, minden más háttérbe kerül, mondta Zacher.

A vasárnapi esetről így nyilatkozott:

Tök jól látszott, hogy először a csapatorvos ért oda, és ő jelzett, hogy jöjjenek már, azok meg ott cammogtak. És ez hihetetlen módon gáz! Hamarabb értek oda azok a stewardok, akik a nagy lepedőket vitték, hogy eltakarják az eseményt. (…) Látszott Barnán, hogy görcsölt, görcsrohama volt. Ilyenkor nem szabad szarakodni, ilyenkor menni kell, és nem sétálgatni kényelmesen. Lószart! Gyerünk, úgy, ahogy van. Akár 40-50 métert is kell ilyenkor rohanni a felszereléssel, de aki nem bírja, az ne csinálja.

Zacher Gábor hozzátette: „Ha mi így végeznénk a mentősi munkánkat, akkor jobb lenne, ha visszaadnánk a jogosítványunkat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik