Belföld

Csókakő – megvezették a rendőröket?

Csokakoi-rendorzar(210x140)(1).jpg (1)
Csokakoi-rendorzar(210x140)(1).jpg (1)

A rendőrség - a Jobbik szerint - az Új Magyar Gárda újoncainak avatása miatt jelent meg. Az viszont Dunaföldváron volt.

A Jobbik Fejér megyei elnöke szerint Csókakő is azon helyszínek között volt, ahol az Új Magyar Gárda újoncait akarták avatni, ezért jelenhetett meg nagy erőkkel a rendőrség a településen. Mint mondta: a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtt lett volna eredetileg az avatás, amit végül egy másik helyszínen tartottak meg, így a rendőrök “lyukra futottak”. Árgyelán János szerint Tolna megyében az Új Magyar Gárda avatása “rendben megtörtént”.

A jobbikos szóhasználatot átvéve a kuruc.info is azt állítja, hogy “Lukra futott a rendőrség”, mert Csókakő megszállása közben Dunaföldváron, Vona Gábor Jobbik-elnök részvételével valóban felavattak 130 új gárdistát és egy 10 főből álló új csendőrszakaszt. Az avatás levezetője Volner János, a Magyar Gárda egykori szóvivője volt.

A kuruc.info szerint Dunaföldvárra “csak egy busznyi rendőrt küldött, azok is céltalanul tengődtek a helyszínen”. A portál mindezt annak tudja be, hogy “előző nap megtévesztő telefonbeszélgetéseket folytattak a Gárda-vezetők”.

A polgármester nem tudott az avatásról

Fűrész György szintén úgy tudja, hogy a rendőrök azt akarták megakadályozni, hogy az Új Magyar Gárda tagokat avathasson, de szerinte a szervezet egyetlen tagja sem tartózkodik a községben. A Fidesz-KDNP-s polgármester azt mondta: “állítólag (…) azt gondolták, hogy itt valamiféle gárdaavatás van”, aminek az előkészületeiről ő nem tudott, noha ahhoz területfoglalási engedélyt kell kérni.

A rendőrség csak a lakcímkártyával rendelkezőket engedi be a településre, amely kihalt, az átmenő forgalom megszűnt, több turistát és üdülőtulajdonost  visszafordítottak a község határainál. Szerinte körülbelül háromszáz rendőr van jelen a településen. Hozzátette, úgy látta, hogy rabomobilok is érkeztek, illetve a parkoló autókban rohamrendőrök is ülnek.

A Nagy-Magyarország teret a rendőrség elfoglalta, ott alakította ki a műveleti pontot, ahonnan a móri rendőrkapitány irányítja a rendfenntartókat. A polgármester túlzottnak tartja a rendőrség által alkalmazott erőt és úgy értékelte, elegendő lett volna egy járőrpárt és őt bevonni, mert akkor “pillanatok alatt a végére jártunk volna, hogy készül-e valami” Ha így a bűncselekményre utaló adatokhoz jutottak volna, a járőr még akkor is beszólhatott volna erősítésért – vélekedett Fűrész György.

Csókakő megszállásának részletei itt!

Horthy Miklós egykori kormányzó mellszobrát egyébként június közepén avatták fel a mintegy 1300 lakosú Csókakőn, ahol a képviselő-testület döntése szerint az egykori Bánya teret immár Nagy-Magyarország térnek nevezik. A településvezető akkor “pártokon felüli döntésnek” nevezte a szoborállítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik