Belföld

Ezren esküdtek Schmitt Pál ellen

A felhívás egynapos sem volt, mégis legalább ezren csatlakoztak az államfő lemondását szállító menethez.

A vártnál jóval többen indultak útnak az államfő lemondásáért. Az Én lemondok Schmitt Pálról nevű Facebook-csoport a tüntetés eseményét az ominózus köztévés interjú idején hozta létre azzal, hogy másnap elindulnak, és átadják a plágiumbotrányból kikeveredni képtelen politikus lemondását, amelyet ők már meg is fogalmaztak, neki magának már csak alá kellene írnia. Annak ellenére, hogy a felhívást a Milla-csoport is megfuttatta, az esemény kezdete előtt alig háromszázan jelezték, hogy mennek – a tapasztalt partiszervezők jól tudják, hogy a ténylegesen várható létszám ennek jó esetben a fele. (A résztvevők száma később felfutott majdnem ezerre.)

Nem így lett: már a Deák tértől vagy ötszázan indultak, a tömeg pedig menet közben ezresre duzzadt. Néhány elszórt transzparenstől és Szolidaritás-zászlótól eltekintve azonban olyan volt az egész, mint egy kellemes délutáni séta Budapest legszebb útvonalán, mellesleg némi rendőri biztosítással, rasztás bicikliőrültekkel, szabadbölcsész lányokkal és sok színesen öltözködő nyugdíjassal.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Neményi Márton

A „Schmitt Pál, pakoljál!” csak a Vár tövében zendült fel, a Sándor-palota előtt pedig előkerültek a látványosabb transzparensek is, általában az államfő tudományos teljesítményét bíráló szövegekkel és az ikonikus vaníliáskarikás fotó A1-esre nagyított változatával, de ott volt az internet legbotrányosabb mémje, Pedobear is – ez utóbbit nem értettük, ha olvasóink megnézik a galériát és megfejtik a rejtélyt, ne fogják vissza magukat a kommentdobozban!

A tüntetés egyik sztárja Nagy Navarro Balázs volt, aki a köztévé előtti éhségsztrájkja óta az ellenállás fő intézményeként hivatkozik a Kunigunda utcára: „Éljen a Kunigunda, éljenek a magyarok!” – búcsúzott, miután mindenkit megesketett, hogy addig nem megy sehova, amíg az országra szégyent hozó közjogi méltóság nem távozik. Azt senki nem tudta, mi lett az előre megírt és kinyomtatott lemondás sorsa, a Sándor-palotából mindenesetre nem érkezett életjel.

 

Korábbi híreinket a Schmitt-ügyről itt olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik