Belföld

“Schmitt Pál, pakoljál!”

Több száz tüntető vonult a Sándor-palotához, a köztársasági elnök lemondását követelik.

A Facebookon kezdeményezett tiltakozó akció résztvevői rendőri biztosítás mellett a Deák térről az Erzsébet hídon át vonultak a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, azt skandálva: “Schmitt Pál, pakoljál”, illetve “mondjon le!”.

Tálos Lőrinc, a demonstráció egyik szervezője, akit még péntek éjjel előállítottak a rendőrök a IX. kerületi kapitányságon, mert a Szabadság hídon társaival akadályozni próbálta a forgalmat, az elnöki palota előtt azt mondta: azért szervezték a megmozdulást barátaival, mert “nem testesítheti meg a nemzet egységét egy csaló”.

Deczki Sarolta, az Oktatói Hálózat szóvivője arról beszélt, hogy egy doktori értekezés mögött nagyon sok munka van, ezzel és csak ezzel lehet kiérdemelni tudományos címeket. Hozzáfűzte: Schmitt Pál dolgozata mögött nincs valós teljesítmény, ezért a szenátus megfosztotta az államfőt a doktori címétől, amit a tudomány védelmében ők is sürgettek.

A demonstrálók hosszasan skandálva követelték az államfő lemondását. A Sándor-palota előtt tartott rendezvény kevesebb mint egy óra alatt véget ért, de több résztvevő ígéretet tett arra, hogy csatlakozik az épület előtt már előző naptól demonstrálókhoz. Bejelentették azt is, hogy este “társas összejövetelt” tartanak az elnöki palota előtt. A civilek által szervezett megmozduláson ott volt több LMP-s országgyűlési képviselő is.


Vonulnak a Sándor-palotáhot a tüntetők (Fotó: Neményi Márton)

A Fidesz vezetése szombaton megismételte: az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen, “mi ehhez tartjuk magunkat” – mondta Selmeczi Gabriella.

Az internetes mémgyártók is gyorsan reagáltak a tegnap esti eseményekre:

A péntek éjszakai hídfoglalók közül tizenkilenc embert állított elő a BRFK. A szombati tájékoztatás szerint a Lánchídról 13, míg a Szabadság hídról hat embert állítottak elő az V., illetve a IX. kerületi rendőrkapitányságra. A Lánchídon a Jobbik, míg a Szabadság hídon az LMP aktivistái próbálták akadályozni a forgalmat, hogy így követeljék Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) is kiakadt a tegnapi események miatt, mivel a Demokratikus Koalíció azzal vádolta meg őket, hogy Orbán magánhadseregeként működnek, akik a visszaélnek hatalmukkal. Szombati nyilatkozatukban közölték: sosem fognak fellépni törvénytisztelő polgárokkal szemben, amúgy pedig nem feladatauk a közterületi rendezvények biztosítása sem.

A parlamenti ellenzéki pártok tegnap este vérmérsékletük szerint reagáltak a váratlan/várható le nem mondásra. A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja, hogy Schmitt Pál nem mondott le, és maradásával “tovább alázza Magyarországot.” Molnár Csaba alelnök közleményében úgy fogalmazott: “a csaló tolvajnak kötelessége lett volna lemondani”, a maradás, és annak “arcpirító” indoklása tovább taszítja az országot a politikai válságba.



A Jobbik szerint a Fidesz az MSZP útját járja azzal, hogy a kormánypárt megtartja pozíciójában a köztársasági elnököt, mint ahogy a szocialisták sem váltották le a miniszterelnöküket a botrányai után. Szilágyi György országgyűlési képviselő, a Jobbik budapesti elnöke szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz-KDNP azért kapott kétharmados többséget a választóktól, hogy “ne éljünk tovább következmények nélküli országban”. Mint fogalmazott, Orbán Viktor kormányfő a korábbi diktatúránál is szörnyűbbet épít. A miniszterelnök pénteki – még az államfő nyilatkozata előtt tett – kijelentésére utalva a jobbikos politikus azt mondta: nincs olyan, hogy valakinek a személye sérthetetlen, mert ha valaki bűnt követett el, akkor annak következménye kell hogy legyen.

Az LMP szóvivője azt mondta szégyen, hogy a Sándor-palota kelljen követelni “a nyilvánvalót”. Azt, hogy “a bukott elnök” mondjon le. A történet nem Schmitt Pálról szól, hanem Orbán Viktorról “aki őt hivatalába helyezte és ott tartja minden határon túl”, miközben a morális lék, amit az ország kapott, egyre nagyobb lesz minden nappal, amit Schmitt Pál hivatalában tölt – tette hozzá Heltai László.

Közben az Anonymous hackercsoport akcióba lépett a Schmitt-interjú után. Az Anonymous Operation Hungary oldalán magyar nyelven jelent meg az üzenet, amelyben azt írták, “szerezz magadnak doktori cimet copy-paste-zd be ezt az üzenetet ma este minden forumra ahová elérsz, támogassuk azt a maréknyi csapatot a sotéban, és Palika oldalát küldjük pihenni”. Az üzenet instrukciókat is ad a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) oldala elleni, este tíz órától kezdődő támadáshoz.


Galéria a tegnapról. (FN24.hu)

A pénteki este tehát nem mondott le az államfő. Bár ezt konkrétan nem fogalmazta meg, azt viszont kijelentette, hogy kiáll az igazáért, és új, PhD-dolgozatot ír, így fogja bebizonyítani, hogy képes megszerezni a doktori címet. Akik az elmúlt napok minden pillanatára kíváncsiak ide kattintsanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik