Belföld

Schmitt nem mond le

A köztársasági elnök időt kért, amit Orbán Viktor - a jelek szerint - megadott neki. Az államfő új dolgozatot ír.

Véget vetett a találgatásoknak az államfő, amikor a köztévében sugárzott – előre felvett – interjúban bejelentette, nem mond le posztjáról. “Nincs összefüggés véleményem szerint, bár sokan így értelmezik” – válaszolt Schmitt Pál a közmédiának pénteken adott interjúban arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották kisdoktori címéről, lemond. Előzőleg egész nap az volt a kérdés, mit lép az államfő, hiszen lemondta összes péntekre bejelentett programját. Az exkluzívnak ígért interjúban az államfő megismételte korábbi – Szöulban is hangoztatott – érveit, amelyek szerint mostani posztjának nincs köze 20 évvel ezelőtt kisdoktorijához, amit “legjobb tudása szerint” alkotott meg. Az államfő megismételte azt is, hogy szerinte nincs kettős mérce.

Annak idején egyszerű hallgatóként, becsületesen, a korabeli szabályoknak minden ponton megfelelve írta meg kisdoktori dolgozatát, konzulensei, opponensei azonban – jóhiszeműen – elmulasztották figyelmeztetni a formai elvárásokra – mondta a köztársasági elnök. Schmitt Pál megerősítette: nem kívánta senki szellemi termékét eltulajdonítani, lelkiismerete tiszta, dolgozatában mindenkit feltüntetett, úgy érezte, ezzel eleget tett kötelezettségeinek. Úgy értékelte, bolgár kollégája dolgozata közkincs, amelyet felhasználva gazdagítani tudja a magyar sportkultúrát. Az államfő azt mondta, “nem esett jól” neki, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa úgy fosztotta meg húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címétől, hogy őt meg sem kérdezte. Arra riporteri kérdésre, hogy a becsületén esett csorba miatt akar-e perelni, Schmitt Pál azt felelete: a köztársasági elnök nem perelhető, ezért ő sem perel.

Schmitt kijelentette:van benne még kitartás, és be fogja bizonyítani, hogy képes egy PhD dolgozatot írni, és így is megszerzi a doktori címet. Az elnök közölte, hogy „maximálisan kiállok magamért és az igazságért”.

Előzőleg ugyanakkor abban voltaképpen mindenki egyetértett, hogy a döntés Orbán Viktoré, hiába fogalmazott a kormányfő reggeli rádióinterjújában úgy: a köztársasági elnök sérthetetlen, ő határoz saját sorsáról. Ezt sokan úgy értelmezték, a kormányfő elengedte Schmitt Pál kezét, míg mások éppen arra hívták fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök ezt eddig egyik emberével sem tette meg (Matolcsy, Hoffmann) a közvélemény nyomására.

A Hír24 kormányhoz közelálló forrása napközben is jelezte, hogy a sajtó csak találgat, amikor a koalíciós politikusok megszólalásai alapján próbálják megelőlegezni a döntést. A nagy bizonytalanság ellenére az ugyanakkor már estére körvonalazódni látszott, hogy Schmitt Pál – noha a kormánypárti politikusok szerint is – tarthatatlanná vált a helyzete, nem mond le.

Orbán Viktor kvázi megelőlegezve ezt, már délután azt mondta: az államfői döntést lehet bírálni, de személye “e fölött áll”, sérthetetlen, és az a legfontosabb, hogy az országnak mindig legyen ilyen vezetője. A kormányfő éppen ezért – az alaptörvényből fakadó immunitási szabály miatt nem tartja indokolt kérdésnek, csalt-e Schmitt Pál.

A Hír24 által megkérdezett, neve elhallgatását kérő politikai elemző ugyanakkor azt mondta: mostani döntésével az államfő a 22-es csapdájába lavírozta magát. Ezek után hosszabb távon az egyetlen esélye, ha orvosi indokokra hivatkozva távozik, de mindenki őrültnek nézi majd, miközben tudja, nem lehet őrült, ha menekül a frontvonalból.

Ha további részletekre is kíváncsi, olvassa a Schmitt-dossziét!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik