Belföld

Aeroszolos családvédelem

Szex helyett házasság. A Magyar LMBT Szövetség kiakadt.

“Az egyetlen nemi társra való törekvés a házasság, a család, a kultúra és a társadalom legfőbb védőbástyája és így a civilizáció alapja” – ez a Magyar Családtudományi Társaság (MCST) egyik mottója. Van belőle több is.

Mottó 2: “Nem azért van családunk, hogy tanuljunk és dolgozzunk, hanem azért tanulunk és dolgozunk, hogy jó családunk legyen!”

Mottó 3: “Amilyen a házasság és a család, olyan a kultúra.”

Az aeroszoltól az MCST-ig

Az MCST – elnöke, Balásházy Imre szerint – élvezi a Magyar Tudományos Akadémia és elnöke, Pálinkás József támogatását. Balásházy Imre, egyébként fizikus, a Professzorok Batthyány Körének tagja. Tavaly novemberben vette át az MTA doktora oklevelet. A doktori bizottság eredményei közül kiemelte, hogy számításai lehetővé teszik annak meghatározását, hogy a belélegzett aeroszol részecskék a légutakba bekerülve hol rakódnak le. „A doktori bizottság eredményei közül kiemelte, hogy számításaihoz elsőként dolgozott ki a gyakorlatban kielégítően alkalmazható háromdimenziós numerikus áramlástani modellt, valamint számítógépes szimulációs programot. Olyan sztochasztikus numerikus áramlástani modellt alkotott, amely a részecskék pályáját a légúti elágazásoknál is leírja.”

A kirekesztés nem tudomány

Közben a Magyar LMBT Szövetség közleményben tudatta, hogy a tudományos társaság alapszabálya és küldetésnyilatkozata alapvető emberi jogokat vesz semmibe. A leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek érdekeit képviselő szervezet szerint az MCST homofób, kirekesztő nézeteket tudományos programként népszerűsítő társaság. A Magyar LMBT Szövetség különösen aggasztónak tartja, „hogy a szervezet létrehozása fölött állami szervek és vezetőik bábáskodtak”, hiszen az alakuló gyűlésnek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium háttérintézményeként működő Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet adott otthont. Az eseményen üdvözlő beszédet mondott az intézet főigazgatója, Dr. Tóth Tibor és a Társaság alelnökének választották a Családpolitikai Igazgatóság megbízott igazgatóját, Farkas Pétert.

„Magyarország Alaptörvénye kiemelt értékként védi az emberi méltóságot, az egyenlőséget, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, a véleménynyilvánítás szabadságát.” Ezért elfogadhatatlan, hogy állami szervek vezetői ezen alapértékeket elutasító szervezet megalakításában vettek részt – írja a Magyar LMBT Szövetség, amely elismeri a családi értékek fontosságát, de visszautasítja, hogy a „családi értékek védelme” alatt egyesek a homofób előítéletek nyílt propagálását értik.

„A családok valós problémáival foglalkozó, a modern kor kihívásait vizsgáló családtudománynak valóban fontos szerepe lehet a családokkal kapcsolatos közpolitikák empirikus megalapozásában. Amit azonban a Magyar Családtudományi Társaság jelenlegi formájában képvisel, az nem tudomány, hanem a kirekesztés és a gyűlölködés intézményesítése” – írja a szövetség.

Nagy veszélyben a család

A társaság a már évek óta létező Tudomány a Családért Egyesület alapjain jött létre. A közhasznú egyesület egyebek mellett a család, a házasság és a nemiség témakörének széleskörű tudományos kutatását, a helyes irányvonalak kijelölését tartotta céljának. Küldetésnyilatkozata szerint az egyesület úgy vélte: a család nagy veszélyben van, hiszen szinte „természetessé vált a házasság előtti nemi kapcsolat és együttélés, a gyerekek jelentős része házasságon kívül születik, gyakori a csonka család, a válás, az abortusz és a nemi betegségek. Elszaporodott a depresszió, a magány és a kitaszítottság. Egyre ritkább a meghitt, családias, vidám otthon, ahol a családtagok szeretik, segítik és tisztelik egymást. A mai “nyugati” társadalom talán legnagyobb betegsége ez.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik