Belföld

Börtönt ígértek a plágiumért

Ősszel az oktatási államtitkárság szigorú büntetést ígért azoknak, akik pénzért íratnak dolgozatokat, vagy plagizálnak.

Az oktatási államtitkárság ősszel tudatta, hogy a jövőben szigorúan ellenőrzik és büntetik azokat, akik pénzért írnak vagy íratnak szakdolgozatot. Arra kérték a felsőoktatási intézmények rektorait és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK), hogy tájékoztassák a hallgatókat arról: bűncselekményt követ el az, aki sajátjaként nyújt be más által elkészített diplomamunkát, és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Az államtitkárság tájékoztatóját azt követően tette közzé, hogy több sajtótermékben jelent meg olyan hirdetés, amelyben ismeretlenek szakdolgozatok írására ajánlkoztak. Arra is volt példa, hogy álláshirdetésben toboroztak szakdolgozatírókat egyetemi hallgató “ügyfeleik” részére – írta az eduline szakportál. 

Az oktatási államtitkárság figyelmezteti a hallgatókat, hogy a hatályos felsőoktatási törvény egyértelműen kimondja: a záróvizsga részét képező szakdolgozat az oklevél megszerzéséhez szükséges ismeretek, készségek ellenőrzésének egyik formája, melyhez a jogszabály – szakonként eltérő mértékben – kreditértéket is rendel.

“Azok a hallgatók, akik sajátjukként adnak be olyan diplomamunkát, amelyet más készített, akár szabadságvesztést is kaphatnak magánokirat hamisítás miatt, a bértollnokot pedig bűnsegédlet miatt vonhatják felelősségre”- adta hírül a közrádió. A figyelmeztetés nem új, és a jelenség sem ismeretlen, de tény, hogy egyre kifinomultabbak a módszerek.

Az ügyet a szaktárca olyannyira komolyan vette, hogy online plágiumkereső programot is fejlesztetett. Annak  fejlesztésében a Magyar Tudományos Akadémia Kutató Intézetének főmunkatársa is részt vett. A Kopi Plágiumkereső úgy működik – magyarázta Pataki Máté akkor a 180 perc című műsorban –, hogy a feltöltött dokumentumokat tárolják, és amikor valaki egy új dokumentumot tölt fel a rendszerbe, ellenőrzik, hány közös része van a már ott található dokumentumokkal.

Épp ezért fontos, hogy az intézmények feltöltsék a szemináriumi dolgozatokat, diplomamunkákat. Pénz hiányában internetes kereső még nem tartozik a portálhoz, mondta Pataki Máté, ugyanakkor egy új fejlesztésen dolgoznak: a teljes Wikipediát feltöltötték a rendszerbe, így az is kiszűrhető, ha valaki egy idegen nyelvű Wikipedia cikket fordít le magyarra, és azt illeszti a dolgozatába. A program segítségével azok a bértollnokok is lebukhatnak, akik több diáknak adják el ugyanazt a dolgozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik