Belföld

Távozásra szólítja fel Schmittet Gyurcsány pártja

A Demokratikus Koalíció szerint a plágiumgyanúa legsúlyosabb bizalmi válság, ami az elmúlt két évtizedben felmerült a mindenkori államfővel szemben.

Kapcsolódó cikkek

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Schmitt Pálnak, miután doktori értekezésével kapcsolatban plágiumgyanúba keveredett, távoznia kell a köztársasági elnöki posztról, ezzel bizonyíthatná személyes tisztességét, és helyreállíthatná presztízsét.

Molnár Csaba független országgyűlési képviselő, a DK alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Schmitt Pál azzal, hogy disszertációjának csaknem 80 százalékában egy külföldi tudós által készített szöveget közölt úgy, hogy semmilyen formában nem utalt arra, hogy ez nem a saját munkája, olyan cselekményt követett el, ami az akkreditációs szabályok szerint a doktori cím visszavonásával és akár büntetőeljárás elindításával is járhat. Hozzátette: a cselekmény akár magánokirat-hamisításként is értékelhető.

A politikus szerint ez a legsúlyosabb bizalmi válság, ami az elmúlt két évtizedben felmerült a mindenkori államfővel, Magyarország első polgárával kapcsolatban. Szerinte Schmitt Pál a távozásáról szóló döntéskor nemcsak saját tekintélyét védené meg, hanem elődjeiét is.

Molnár Csaba emlékeztetett arra, hogy a döntés kizárólag az államfő kezében van, az új alaptörvény szerint ugyanis a köztársasági elnökkel szemben nem indítható büntetőeljárás, tisztségétől csak akkor lehet megfosztani, ha a bűncselekményt a hivatali ideje alatt és azzal összefüggésben követte el.

Kijelentette: “az elmúlt húsz év legalacsonyabb presztízsű köztársasági elnöke” lemondásával más fénybe helyezné politikai örökségét, helyreállíthatná tekintélyét, bizonyíthatná tisztességét.

A hvg.hu szerdán közzétett cikkében azt írta, hogy Schmitt Pál doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerdán visszautasította a plágium gyanúját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik