Belföld

Már a NOB is tud Schmitt ügyéről

Jogilag nem vonható felelősségre az államfő, ha bebizonyosodik, másolta a doktori disszertációjának egy részét. Külföldön már mondtak le plágium miatt. Az államfő hivatala tagad, de nem cáfol.

Sem jogi, sem büntetőjogi következménye nem lehet Schmitt Pál plagizálásának – mondta Kolláth György a Hír24-nek. Az alkotmányjogász szerint ugyanakkor a morális felelősséget le kell vonnia az államfőnek. „Jogilag már elévült az eset, ráadásul az alkotmány szerint a köztársasági elnök akkor távolítható el posztjáról, ha hivatali idejében megsérti az alkotmányt vagy valamilyen törvényt. Ez az előéletére nem vonatkozik” – tette hozzá Kolláth.

Magyar György ügyvéd, az ATV-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a plágium elkövetője a szerző személyhez fűződő jogát sérti, a jogsérelem miatt a személyiségvédelem teljes eszköztára igénybe vehető. Vagyis perelhetnek a bolgár örökösök.

Megszólalt az örökös, hallgat a hivatal

A hvg.hu-nak nyilatkozott a 2005-ben elhunyt Georgiev lánya is, aki azt mondta: “Kizárt, hogy édesapám társszerzőként dolgozott volna Schmitt Pállal úgy, hogy nem tünteti fel a nevét a munkáiban” .

Bár a bolgár Nikolaj Georgiev által írt tanulmány egyes hibái, elírásai is szerepelnek a magyar köztársasági elnök doktori disszertációjában, az sem zárható ki, hogy mindez csak a véletlen játéka. Épp ezért újra megkerestük a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy megkérdezzük: a tagadás mellett várható-e bizonyítékokkal alátámasztott cáfolat. A KEH-nél azonban közölték, hogy további közleményt egyelőre nem adnak ki a plágiumváddal kapcsolatban.


Fotó: Kummer János

A vádak híre már elért a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz is, ám a szervezet sajtóosztályának vezetője Emmanuelle Moreau az FN24 kérdésre azt válaszolta: úgy látják, hogy Schmitt Pál határozottan tagadja a vádakat. Ám további kérdéseinkre válasz helyett az államfő közleményét ajánlotta figyelmünkbe. (Korábban a Fidesz sajtóosztálya is azt közölte lapunkkal, hogy az ügyben a KEH közleménye a mérvadó.)

Fontos alkotás

A Schmitt Pál neve alatt beadott dolgozatot bíráló Kertész István ókortörténész az origónak úgy nyilatkozott, fontos alkotásnak és jó dolgozatnak tartja Schmitt Pál államfő írását és elítéli, hogy húsz év távlatából politikai okokból vesznek elő egy disszertációt, és szakmai ürüggyel támadják annak készítőjét. Szerinte régebben az volt a jellemző, hogy szakmai kérdéseket ítéltek meg politikai alapon, ma pedig az, hogy politikai konfliktusokat visznek szakmai területre.

Kik az értékelők?

Az origo később megírta azt is, hogy Kertész István Schmitt doktorálásának évében, 1992-ben lett a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja. Hogy Schmitt doktorálása előtt vagy után, azt viszont nem tudni. Az akadémiát a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hozta létre, melynek elnöke 1990 és 2010 között Schmitt Pál volt. A doktori értekezés a másik bírálótól, Takács Ferenctől is summa cum laude minősítést kapott. Takács az alapítás, tehát 1985 óta tagja a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának. A szervezet első elnöke 1990-ig maga Schmitt Pál volt – írja a lap.

Volt, aki belebukott

Fontos kérdés, hogy Schmitt hogyan tisztázza magát és a cáfolat hiányában maradhat-e hivatalában. Bár Németország nem Magyarország, nem árt felidézni, hogy tavaly márciusban Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter kényszerült – a közvélemény nyomására! – távozni a posztjáról, miután kiderült, hogy doktori disszertációját mások anyagaiból ollózta össze.

Szanyi támad, Gyurcsány sejtet

Schmitt Pál álljon a nyilvánosság elé, és ha tudja, sürgősen tisztázza magát a plágium vádja alól. Ha ez nem történik meg, nyilvánvalóan nem maradhat köztársasági elnök – mondta Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja. Hozzátette: az államfőt jelölő Orbán Viktor és az őt megválasztó Fidesz reakcióját is várják az ügyben.

A Facebookon aktív Gyurcsány Ferenc már a Schmitt Pál utáni időszakról ír és azt sejteti, hogy akár Orbán Viktor is lehet a jelenlegi államfő utódja.

“Nincs az a palotaőrség, ami meg tudná védeni a Sándor-palota jelenlegi lakóját attól az istentelen szégyentől, ami most rázuhan. Kiderült, hogy az ártatlanságát a Fidesznek eladó elnök mást is eladott. Igaz, pár évvel korábban, 1992-ben. Akkor a tisztességét.

Schmitt Orbán embere. Ő küzdött érte körmeszakadtáig. Kellett neki egy ember, aki mindent aláír. Schmitt megtette kötelességét, most mehet. Azért kellett Orbánnak, mert fogható volt? Szegény Schmitt. Csak foglalta volna a helyet szolgai lojalitással, amíg nem jön az új ember? De ki az új ember? Bárki is jön, az utód is Orbán-kreatúra lesz. Esetleg maga a kreátor, Orbán?” – írja Gyurcsány.

Mint szerdán a hvg.hu nyomán megírtuk, Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik