Belföld

Minden ötödik képernyőst kirúgnak a közmédiából

Szerda délelőtt lezárult a tárgyalássorozat az MTVA és az Üzemi Tanács között. Összesen 600 alkalmazottjától válik meg a közmédia.

A ma lezárult egyeztetés az Index szerint csak a pluszjuttatásokról szólt, nem a kirúgottak számáról. A megállapodás szerint a  legalacsonyabb keresetűek – amennyiben elfogadják, hogy munkaviszonyuk közös megegyezéssel szűnik meg – a Kollektív Szerződésben foglaltakon felül egyhavi átlagkeresetben részesülnek. Az Üzemi Tanács elérte azt is, hogy  az MTVA létrehozzon egy olyan segélyező bizottságot, ami az elbocsátottak számára anyagi segítséget nyújthat. A kirúgott dolgozók számára ingyenes munkaerő-piaci, elhelyezkedési, jogi és pszichológiai tanácsadást biztosítanak.

Az MTI arról tájékoztatott, hogy a megállapodás “sok egyéb elem mellett” azt is tartalmazza, hogy az MTVA 25 millió forintos segélyalapot hoz létre, amelynek elosztásába a munkavállalók képviselőit is bevonja. Azon munkavállalók esetében pedig, akik két vagy több gyermeket nevelnek, továbbá azok esetében, akik élettársi vagy házassági kötelékben élnek és mindkettejüket érintené a létszámleépítés, a munkáltató ismételten megvizsgálja döntését.

Mint arról már beszámoltunk, a leépítésre javasolt személyekből 285 az MTV-ből, 162 a Magyar Rádióból, 124 a Duna TV-ből és 28 az MTI-ből kerül majd ki. A közmédiumok 3000 munkavállalójának többsége nemsokára kap egy levelet, amiben vagy azt közlik, hogy az SZMSZ módosítása után megváltozott-e a munkaköre és a munkarendje, vagy azt, hogy elbocsátják. A létszámleépítésben érintett munkavállalóknak július második hetében kezdik átadni az előzetes tájékoztatókat.

Az Index szerint a műsorvezetők ötöde lekerülhet a képernyőről. Az MTVA 3041 munkatársa közül legjobban a felelős szerkesztők, szerkesztőségvezetők és szerkesztők izgulhatnak, közülük feltehetően minden másodikat elküldik majd. A gyártási folyamatokban részt vevő, az alap által készített statisztikákban „menedzserként” jelölt személyek közül az ezen a területen dolgozók 42,9 százaléka került fel a leépítési listára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik