Belföld

Üdülnek vagy menekülnek a gyöngyöspatai romák?

A Vöröskereszt és a kormány szerint táborozni mentek. Ők maguk politikai menedékjogot kérnek.

Nyolc embert állított elő a rendőrség garázdaság miatt péntek délután Gyöngyöspatán – közölte a belügyminiszter a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón. Pintér Sándor elmondta: a gyanúsítottak riadalmat és félelmet keltettek a helyi lakosságban, ez pedig garázdaságot jelent.

Csaknem négyszáz rendőr érkezett Gyöngyöspatára, hogy megakadályozza, hogy a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át – közölte Bangó Tamás, a reggeli kiköltöztetési akció egyik szervezője az MTI-vel. Hozzátette: a rendőrök a romák által lakott településrészt lezárták és a “félkatonai szervezet” által megvásárolt többhektáros területet is körbevették. A helyi kisebbségi önkormányzat területrendezési-takarítási akciót hirdetett, az MTI tudósítója körülbelül 50 embert látott szemetet gyűjteni a cigánytelep környékén.

Ezen a hétvégén katonai, önvédelmi tábort szervezett volna az egyébként sem feszültségektől mentes Gyöngyöspatára a Véderő. A szervezet internetes oldalán (amelyet azóta a szolgáltató blokkolt) azt írták: egyebek mellett fegyverismeret, lövészet, közelharc lesz a programok között. A jelentkezőket felkérik, hogy hozzanak magukkal úgynevezett airsoft fegyvert és bokszkesztyűt is.

Gyöngyöspata az a település, ahol március elejétől a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és más szervezetek járőröztek a betiltott Magyar Gárdáéra emlékeztető egyenruhában. A csoportoktól az Országos Polgárőr Szövetség közleményben határolódott el. Nemzetközi jogvédő szervezetek pedig felszólították a magyar kormányt, hogy “azonnal lépjen közbe” az ott élő romák megvédésére. A település polgármestere kedden, egészségügyi okokra hivatkozva lemondott.

A Belügyminisztérium a katonai jellegű tábor kapcsán korábban azt közölte a Független Hírügynökséggel, hogy ha szükséges, a rendőrség intézkedni fog. A tárca hangsúlyozta: kiemelt figyelmet fordítanak a polgárok védelmére, emiatt rendeltek el több településen is fokozott rendőri jelenlétet. Amennyiben pedig – akár a tervezett táborral, vagy más hasonló esettel összefüggésben – a rendőri intézkedésre okot adó körülmény merülne fel, úgy a rendőrség haladéktalanul lépni fog. A Hírszerzőn megjenet információk szerint a rendőrség előállította a Véderő több tagját, köztük a szervezet vezetőjét Eszes Tamást is, akit a gyöngyösi rendőrkapitányságra vittek.

Pénteken reggel 8 órakor a gyöngyöspatai romák elköltöztették a településről asszonyaikat és gyermekeiket. Összesen 276 ember hagyta el a települést – mondta a Független Hírügynökség kérdésére Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke. Azt, hogy hova menekítették őket, először titkolták a hatóságok, de nem sokkal később kiderült: a menekülő cigány családok többségét a főváros II. kerületében álló Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központba szállították, illetve mintegy 100 embert Szolnokra. Később Farkas János bejelentette, hogy az őket ért atrocitások a gyöngyöspatai romák politikai menedékjogot fognak kérni az Egyesült Államok és Kanada nagykövetségétől.

A Magyar Vöröskereszttől gyöngyöspatai civilek egyébként már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el “táboroztatni”. Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója cáfolta, hogy evakuálásként lenne értelmezhető a gyöngyöspatai anyák és gyermekek táboroztatása. A főigazgató az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, evakuálásról “szó sincs”, ugyanis – mint hozzátette – a gyöngyöspataiak kérésére már korábban megszervezték a húsvéti tábort.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az üggyel kapcsolatban közölte: a cigány családok szervezett üdültetésen vesznek részt, és nem valamiféle hirtelen szükségből adódó kitelepítésről van szó Gyöngyöspatán. Ezzel szemben a Vöröskereszt egyik önkéntese, a korábban az LMP-t jelentős összeggel támogató Richard Field amerikai-magyar vállalkozó szerint a romák félelemből hagyták el otthonaikat. A Jobbik részéről Dúró Dóra szóvivő elmondta: a pártnak semmi köze a kiképző tábort szervező Véderő nevű szervezethez, egyben bírálta a kormányt a pénteken kiadott rendelete miatt, amely alapján büntetnék azokat, akik jogosulatlanul rendfenntartó tevékenységet folytatnak.

A csillebérci helyzetről Balog Zoltán államtitkár elmondta, hogy a helyzet inkább hasonlít egy hétvégi kirándulásra, mint egy menekülttáborra, és felelőtlenség azt állítani, hogy valamiféle vészhelyzet miatt kellett odavinni az embereket. Az MTI délután elkeseredett tekintetekről és az otthonukat kényszerből elhagyó emberekről tudósított a volt úttörőtáborból. A nyilatkozók a távirati irodának azt mondták, csütörtökön közölték velük, hogy másnap reggel menniük kell. A létesítmény vezetője szerint a vendégeik főleg a nagy médiaérdeklődés miatt ijedtek meg.

–Szalay Ferenc szolnoki polgármester pénteken elmondta, a gyöngyöspatai roma nők és gyerekek egyik csoportja húsvéti vakációját tölti a helyi turisztikai és szabadidő központban. Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a város lehetővé teszi, hogy a Heves megyei településről érkezett emberek náluk töltsék az ünnepet. “Itt jó helyen vannak, azután pedig vasárnap remélhetőleg nyugodt körülmények között térhetnek haza saját otthonaikba”, ahol – mint mondta – információi szerint “rend van”.

Leszögezte: a szolnoki turisztikai és szabadidő központban elszállásolt 104 ember – nők és gyermekeik – nem “menekültként” érkeztek. A Vöröskereszt már napokkal korábban, kedden egyeztetett az intézménnyel a táboroztatásról – tette hozzá. Szerinte “tudatos és szervezett hisztériakeltés” van az ügy hátterében, amelyet sürgősen be kell fejezni.

A Gyöngyöspatán történtek fejleményeit figyelemmel kíséri a kisebbségi ombudsman is. Kállai Ernő az MTI tudósítójának péntek délután azt mondta, szükség esetén újabb helyszíni vizsgálatot tart a településen.

Az eseményeket a budapesti amerikai nagykövetség is megfigyeli, mivel az Egyesült Államok fontosnak tartja a romaintegrációt – tájékoztatta az amerikai diplomáciai képviselet pénteken az MTI-t. A nagykövetséget azután kereste meg az MTI, hogy Bangó Tamás, a reggeli gyöngyöspatai kiköltöztetési akció egyik szervezője azt mondta a távirati irodának, a településre érkezett több nagykövetség munkatársa is. Olyan hír terjedt, hogy az amerikai nagykövetség képviselője, esetleg személyesen a nagykövet is a heves megyei faluba érkezett. A nagykövetség ezt cáfolta, közölte, hogy amerikai diplomaták nincsenek jelen Gyöngyöspatán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik