Belföld

Nem bírta tovább Gyöngyöspata polgármestere

Az etnikai és politikai feszültségekkel terhelt település vezetője egészségügyi problémákra hivatkozva lemondott.

Egészségügyi okokból lemondott Gyöngyöspata polgármestere kedden. Ezt a képviselő-testület rendkívüli ülésén jelentette be, délelőtt. Tábi László a Független Hírügynökség kérdésére, hogy lemondása összefüggésben van-e a településen az elmúlt időszakban történtekkel, annyit mondott: “elképzelhető”. Arra a kérdésre, hogy mit tud a településen a Véderő nevű szervezet által indítani tervezett katonai jellegű táborról, annyit mondott a Független Hírügynökségnek, hogy “vannak ilyen hírek”.

Gyöngyöspatán március elején jelentek meg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, akiket állítólag helyiek hívtak azért, mert úgy érezték, hogy a településen lakó kisebbség zaklatja őket. Később a rendőrség azt mondta, a település bűnügyileg közepesen fertőzött terület. Az első járőrözéseket követő időszakban a lakók egy része üdvözölte a polgárőrök jelenlétét, a romák azonban ellenérzéseiknek adtak hangot.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület egyesületet is létrehozott a településen. Ezek után egymást követték a különböző megmozdulások, a helyi romák a hónap végén már azt kérték, ne jöjjön senki demonstrálni.

Közben a kormány azt hangoztatta, hogy csak a rendőrség léphet fel a közbiztonság érdekében. Közben a Szebb Jövőért polgárőröktől elhatárolódott az Országos Polgárőr Egyesület, jogvédők pedig az egyesület feloszlatását kérték.

A településen most a Véderő nevű csoport akar katonai tábort tartani. Internetes oldalukon úgy határozzák meg magukat, hogy a politikától távol, de a nemzeti oldalon működnek, és a sorkatonaság megszűntével azoknak szeretnének harcászati jellegű képzést nyújtani, akik szeretik az ilyen nevelést, de hivatásos katonák nem feltétlenül akarnak lenni.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Soltész Bálint úgy tájékoztatott, hogy a keddre virradó éjjel nyugodtan telt Gyöngyöspatán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik