Belföld

Az államtitkár szerint Csillebérc nem menekülttábor

Balog Zoltán hétvégi kirándulásról beszélt délután. Az MTI korábban elkeseredett romákról írt.

Balog Zoltán államtitkár szerint felelőtlenség azt a hírt kelteni, hogy a Gyöngyöspatán olyan veszélyhelyzet volt, ami miatt el kellett menekülni a településről. A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár ezt pénteken Csillebércen mondta újságíróknak. Az egykori úttörőtáborban, 172 gyöngyöspatai roma nő és gyermek érkezett péntek reggel.

Az államtitkár, aki azután nyilatkozott, hogy tájékozódott a helyzetről Haraszti Istvánnál, a Csillebérci Szabadidő Kft. ügyvezető igazgatójánál, személyes tapasztalatai alapján úgy fogalmazott, hogy a tábor inkább hasonlít egy hétvégi kirándulásra, mint egy menekülttáborra.

Úgy fogalmazott, hogy a gyöngyöspataiak nem elmenekültek, hanem egy hétvégi kirándulást szerveztek, azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Felelőtlenségnek nevezte azt a hírt kelteni, hogy olyan vészhelyzet volt, ami miatt el kellett menni a településről.

A gyerekeikkel együtt Csillebércre érkező gyönygyöspatai roma felnőttek azt mondták az MTI tudósítójának pénteken: nem tudják, megmarad-e a házunk, mire hazaérnek, és azt sem tudják, mikor mehetnek majd haza. A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el az egykori úttörőtáborban. További, körülbelül 100 társukat Szolnokra vitték.

A MTI elkeseredett tekintetekről és az otthonukat kényszerből elhagyó emberekről tudósított délután Csillebércről. A távirati irodának a romák azt mondták: előző este szóltak nekik, hogy pénteken elhagyják a falut, de azt sem tudták, hová vagy mennyi időre. Nyilatkozni viszont sokan nem akartak. Félnek, és nem bíznak a médiában. Nevüket nem árulják el, csak annyit mondanak, hogy eddig hiába beszéltek az újságíróknak, soha nem az jelent meg, amit elmondtak.

A területet üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója sem örül a megnövekedett érdeklődésnek, a sorban befutó stáboknak. Hangsúlyozta, hogy az anyák félelme miatt nem örül a médiának. Haraszti István azt mondja, a hét elején a Magyar Vöröskereszt országos vezetősége kereste meg őket, hogy anyáknak és gyermekeinek szeretnének “húsvéti pihenést biztosítani”. Hozzátette, ők örömmel fogadnak minden vendéget, és csak most tapasztalja, hogy milyen félelmet okoz a sajtó ezeknek az embereknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik