Belföld

Íme a való világ: nem tabu ölni, lopni trendi

A 12-15 évesek a valóságshowkban keresnek maguknak példaképet.

A gyerekek 65 százaléka nem tartja elítélendőnek a kisebb értékű lopást, 53 százalékuk 12–15 éves korban nemi életet akar élni, 13 százalékuk bizonyos helyzetben a gyilkosságot indokoltnak tartja. Ez derül ki a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának hallgatói által elvégzett felmérésből, amelyet a Magyar Nemzet ismertet.

Az ijesztő képet festő kutatás szerint a kamaszok 70 százaléka érzelmileg sivár környezetben nő fel, így példaképet a valóságshowkban keresnek maguknak példaképet. (Egy médiaszociológus szerint a valóságshow egy „szemét struktúra”, problematikus, hogy nincs benne magánélet, még a magánbeszédtől is megfosztja az embert, ami pedig csak a diktatúrákban van.)

A több mint 1400, 8–15 éves gyerek körében végzett felmérés országos trendeket is tükröz, sokkal komplexebb volt, mint egy szokványos vizsgálat. A hallgatók két hónapon át többször találkoztak a vizsgálatba bevont gyerekekkel azért, hogy minél tisztább képet kapjanak gondolkodásmódjukról, világképükről.

Arra voltak kíváncsiak, hogy a családok mennyire biztosítanak érzelemgazdag környezetet a gyerekeknek, és hogy az iskolai nevelés képes-e befolyásolni az érzelmi világot, különösen az empátiát, toleranciát és az agressziókerülő viselkedést.

AJÁNLOTT LINK:

Trendinek tartják a lopást a gyerekek (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik