Belföld

Áprilistól több pénzt kaphatnak a háziorvosok

Működik az új háziorvosi indikátorrendszer, javulhat az ellátás.

Április elsejétől módosult a háziorvosi szolgálatok munkájának mérésére, értékelésére szolgáló úgynevezett indikátorrendszer. Jelentősen nőhet a praxisok – indikátorokhoz kötött – jutalmazása, mivel az erre szánt keret havi 100 millió forintról 250 millióra emelkedik. Egy orvos – teljesítménye alapján – átlagosan havi ötvenezer forint többletbevételhez is juthat.

Az egészségügyi államtitkárság szerint ennek köszönhetően javulhatnak a munkakörülmények, emelkedhet a betegellátó rendszer színvonala. Az új rendszerben a háziorvosok érdekeltté válnak, hogy költséghatékony gyógyszereket írjanak fel. Újdonság az is, hogy bizonyos gyógyszermennyiség felírása felett “gyógyszerfelírási visszajelzési rendszert” is bevezetnek.

A szaktárca szerint ez biztosítja, hogy a háziorvosok rövid időközönként, dokumentálható módon visszajelzést kapjanak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól gyógyszerfelírási gyakorlatukról. A módosítással a háziorvosi praxisok minősítése is komplexebben történik majd, mivel a háziorvosok saját jelentései mellett a kórházak és szakrendelők adatait is figyelembe veszi az egészségbiztosító.

Az egységes indikátorrendszert 2009 első felében vezették be a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok által végzett ellátás ösztönzésére – emlékeztet a közlemény. Az elmúlt két év tapasztalataira, valamint a nemzetközi tendenciákra alapozva a háziorvosok teljesítményének hatékonyabb értékelésére vezette be áprilistól a szaktárca az új indikátorokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik