Belföld

Nyilvános a médiaügyi biztos levele

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár korábban azt közölte, a válasszal együtt teszik közzé az Európai Bizottság levelét.

Kovács Zoltán elmondta: a levelet a kormány kapta, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek címezték, és úgy illő, hogy előbb megválaszolják, ne a médiában üzengessenek, vitázzanak róla. Mint mondta, nincs szó titkolózásról, a válasszal együtt a kormány természetesen Neelie Kroes médiaügyekért felelős biztos levelét is közzéteszi.

Hétfőn kora este azonban felkerült a “Szól a rádió – Változások a Magyar Rádióban” elnevezésű nyílt Facebook-csoport oldalára Neelie Kroes médiaügyekért felelős biztos Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek címzett, angol nyelvű levele.

Az oldalon Mong Attila egy bejegyzést tett közzé, amelynek címeként mindössze annyit tüntetett fel: “Neelie Kroes levele. Erről a linkről letölthető pdfben”. (Mong Attila, a Magyar Rádió reggeli műsorának szerkesztője és műsorvezetője, aki a december 21-i adásban egy perc csenddel tiltakozott az azon az éjszakán elfogadott médiatörvény ellen.)

Nagy Anna kormányszóvivő egy hétfői háttérbeszélgetésen elmondta: a kormány a kéthetes határidő lejárta előtt, várhatóan már egy hét múlva válaszol az Európai Bizottság levelére.

Jonathan Todd, a médiaügyi biztos szóvivője ma azt közölte: az Európai Bizottság a vitatott magyar médiatörvényt nemcsak az unió audiovizuális médiáról szóló irányelveire tekintettel vizsgálja, de az EU alapjogi chartájában rögzített sajtószabadság megsértésének vonatkozásában is.

Mint kifejtette, az EU hatóságai azt is górcső alá veszik, hogy nem sérül-e a szolgáltatások telepítésének és nyújtásának az uniós szerződésben előírt szabadsága. A felügyeleti hatóság szerepével nem foglalkoznak.

Egy formális szerződésszegési eljárás megindítása Magyarország ellen Todd szerint “lehetőség” csupán, arra az esetre, ha az aggodalmak beigazolódnának, és Magyarország nem tisztázná azokat. Nem kell azonban “a szekeret a lovak elé fogni” – figyelmeztetett a szóvivő.

AJÁNLOTT LINK:

A médiahatóság függetlensége nem téma Brüsszelnek (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik