Belföld

Médiatörvény: megérkezett az Európai Bizottság levele

A testület ebben fejti ki az új magyar médiatörvénnyel kapcsolatos aggályait.

Navracsics Tibor igazságügyi miniszter pénteken Gödöllőn közölte: a magyar kormány “meg nem erősített hírek szerint” megkapta az Európai Bizottság levelét. A miniszter egy újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a levél nem sok újdonságot tartalmazhat, mivel nagyon jó a munkakapcsolat a bizottsággal, szóbeli tájékozatást már kapott a testülettől.

Kifejtette, hogy hétfőn Strasbourgban, amikor részt vett a médiatörvény témájában az Európai Parlament emberi jogi, illetve a kulturális bizottsága közös meghallgatásán, találkozott Neelie Kroes médiaügyekben illetékes EU-biztossal, és szóban azonosították azt a három pontot, amelyben a bizottság problémát lát.

A miniszter korábban beszélt arról, hogy ezek közül az egyik egy az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv átültetésével kapcsolatos eljárási probléma. “Itt természetesen nyitottak vagyunk arra, hogy szükség esetén módosítjuk a médiatörvényt” – jelentette ki Navracsics Tibor.

A másik két kérdés – mint utalt rá – inkább kérés volt a bizottság részéről. “Úgy gondolom, hogy ezekkel kapcsolatban a további megbeszélések fényében adott esetben hajlandóak vagyunk módosítani a törvényt” – mondta. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szavai szerint az egyik jelzés arra utalt, hogy a kiegyensúlyozottság – mint tájékoztatási követelmény – nem elég világos. Ezzel összefüggésben Navracsics Tibor elmondta: felajánlotta, hogy elküldik a magyar joggyakorlat angol nyelvű fordítását, és így megismerhetik, hogy Magyarországon mit tekintenek kiegyensúlyozott tájékoztatásnak. A miniszter hangsúlyozta: alkotmánybírósági határozat és a korábbi médiahatóság, az ORTT döntései is pontosan meghatározták, hogy Magyarországon mi a kiegyensúlyozottság definíciója.

A másik pedig egy olyan kérés volt, amelyről a magyar szakértők szerint nincs szó a médiatörvényben. A bizottság ugyanis azt kérte, hogy a magán videoblogokat ne kelljen regisztrálni. “A mi szakértőink értelmezése szerint most sem áll fenn regisztrációs kötelezettség” – hangsúlyozta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik