Élő Nagyvilág

Izrael: nem akarunk háborút Gázával, de támadás alatt állunk

Dursun Aydemir / Anadolu / Getty Images
Dursun Aydemir / Anadolu / Getty Images

Halálos légicsapást mért Libanon déli részére Izrael

Legalább hárman meghaltak, többen pedig súlyosan megsebesültek egy izraeli támadásban Libanon déli részén pénteken helyi biztonsági források beszámolója szerint. A támadás tényét az izraeli hadsereg is megerősítette, írja az MTI.

A Szidón kikötővárostól délre, az izraeli határtól 55 kilométerre északra végrehajtott légicsapásban a Hezbollah síita milícia egyik tagja és két szíriai munkás vesztette életét.

A Hezbollahhoz tartozó al-Manar hírcsatorna izraeli vadászgépek és drónok szokatlan és kombinált támadásáról számolt be a dél-libanoni partvidékről.

Az izraeli hadsereg (IDF) megerősítette a légicsapás tényét, és közölte, hogy az a Hezbollah egyik légvédelmi állása ellen irányult, amely izraeli vadászgépeket veszélyeztetett.

Az IDF a nap folyamán jelentette, hogy hajnalban Libanon felől érkező több ellenséges repülő eszköz behatolását észleltek az izraeli légtérben. Az egyik drónt a partoknál elfogták, de a többi sem okozott kárt vagy sebesülést – közölték.

A pénteki dróntámadás elkövetőjeként a Hezbollah jelentkezett, egyúttal közölte, hogy az egy tüzérségi zászlóaljnak egy kibuc közelében létesített parancsnoksága ellen irányult.

Csütörtökön a szintén a síita milíciához közeli al-Majádín hírcsatorna azt jelentette, hogy az izraeli hadsereg Dél-Libanonban Ajta as-Saab településnél hajtott végre támadást.

Az Irán által támogatott Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat. Válaszul pedig Izrael támadja légi és tüzérségi csapásokkal a milícia hadállásait, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szerint egyébként nem telepíthetnének ilyen közel a határhoz. Az izraeli hadsereg ugyanakkor többször mért csapást libanoni célpontok ellen az ország belső, a határtól távol eső területein is.

Libanoni biztonsági források szerint az összecsapásoknak már csaknem ötszáz halottja van libanoni oldalon. A harcok nyomán a határ mentén fekvő izraeli és a libanoni települések infrastruktúrájában is súlyos károk keletkeztek, többeket pedig evakuáltak.

A 2006-os második libanoni háború óta a jelenlegi a legsúlyosabb konfliktus a Hezbollah és Izrael között.

Három túsz holttestét találta meg az izraeli hadsereg egy alagútban

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivőjének pénteki közlése szerint három túszt holtan találtak a gázai alagútrendszerben, írja a CNN.

Mindhárom áldozatot október 7-én ejtették túszul, amikor a zenei fesztiválról próbáltak elmenekülni. Ott megölték őket, a holttesteiket pedig Gázába vitték a Hamász terroristái.

Az életet ünnepelték a fesztiválon, és megölte őket a Hamász

–mondta a szóvivő.

Az áldozatok családtagjait értesítették a fejleményekről.

Izraeli telepesek támadják azokat a teherautókat, amik humanitárius segélyt visznek a Gázai övezetbe

Izraeli telepesek megtámadtak egy arab teherautósofőrt, akit azzal „vádoltak”, hogy humanitárius segélyeket szállít Gázába. A sofőr segítségére siető  izraeli katonákat is megverték csütörtök éjjel.

A telepesek Ciszjordánia északi részén, Koháv Hasahar telepesfalu közelében megállították és felgyújtották a segélyek szállításával vádolt teherautót, és az arab sofőrt közepesen súlyosan megsebesítették. Az izraeli hadsereg (IDF) két tisztje és egyik tartalékosa megpróbálta megvédeni és elsősegélyben részesíteni a sofőrt, mire verni kezdték őket is. Az izraeli katonák könnyebb sérülést szenvedtek. Senkit sem tartóztattak le a hatóságok.

A telepesek később azt állították, hogy a sofőr „vadul hajtott sok kilométeren át, és több járműben kárt tett”. A település közleménye szerint a tiltakozók megpróbáltak megállítani egy teherautót, amelyet „a Hamász-gyilkosok segélyszállítójának hittek”. Azt is hangoztatták, hogy a sofőr izraelieket próbált elgázolni.

„Miután a teherautó megállt, néhány ember megverte a sofőrt, sőt erőszakosan szembeszállt az izraeli hadsereg tisztjeivel is, akik munkájukat végezték és próbálták megvédeni a sofőrt. Ez nem a mi utunk. Minden erőszak helytelen, és a katonáink elleni erőszak teljesen helytelen. Mi magunk vagyunk az IDF” 0  írták később a telepesek helyi vezetői, elítélve a történteket.

Ugyanekkor több tucat telepes szintén Ciszjordániában, a Tapuah kereszteződésben azért gyűlt össze, hogy megtámadják a Gázába humanitárius segélyeket szállító teherautókat, és kövekkel dobálták az elhaladó palesztin rendszámú járműveket. A rendőrség és a határőrség kábítógránátokat és könnygázt vetett be ellenük, és őrizetbe vettek négy embert, akik közül hármat – köztük egy kiskorút – még az éjjel szabadon engedtek. A telepesek a közösségi hálózatokon előzőleg felszólításokat tettek közzé a Jordániából Gázába humanitárius segélyeket szállító teherautók forgalmának megzavarására, mire a szélsőséges telepesek Ciszjordánia-szerte számos utat elzártak a forgalmas kereszteződéseknél.

Csütörtökön is történt egy hasonló eset, amikor a szélsőjobboldali aktivisták kővel fejbe dobtak egy palesztin kamionsofőrt, mert azt gondolták, hogy a teherautója segélyt szállított a Gázai övezetbe. Ebben az incidensben két kamiont állítottak meg, leszedték rakományukat, kilyukasztották kerekeiket, és az úton gumiabroncsokat égettek. A megtámadott teherautók nem segélyt szállítottak, és nem az övezet felé haladtak. A helyszínre érkező rendőrök nem tartóztattak le senkit, a megsebesített sofőrt kórházba szállították.

Ismét egymásnak feszül Izrael és Dél-Afrika

Dél-Afrika felszólította a hágai Nemzetközi Bíróságot, hogy kötelezze Izraelt a Rafah elleni támadás, valamint a Gázai övezetben folytatott katonai hadjárat leállítására – írja a Guardian. Dél-Afrika tavaly év végén perelte be Hágában az izraeli felet, azzal vádolva, hogy népírtást követ el a gázai övezetben (a két ország közös történetéről hosszabban is írtunk ekkor). A dél-afrikai jogászok azzal érveltek, hogy a több mint fél éve tartó háború már közel 35 ezer ember halálát okozta, miközben porig bombázzák a gázai övezetet. A dél-afrikaiak szerint azonnali tűzszünetre van szükség, hogy biztonságban segélyeket juttathassanak el a nemzetközi szervezetek Gázába, ha viszont folytatódik az offenzíva, erre nem lesz lehetőség.

A dél-afrikai fél hozzátette még azt is, hogy a rafah-i offenzívával Izrael megsemmisíti a palesztin élet alapjait.

Izrael a vádakra úgy reagált, hogy nem akar háborúzni Gázában, de országa támadás alatt áll, saját maga és polgárai védelme érdekben kénytelen folytatni a harcot. Mindemellett Izrael azzal vádolta Dél-Afrikát, hogy érvelésében nem veszi figyelembe a körülményeket, állításaival pedig gúnyt űz a népírtás vádjából.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik