Belföld

Államfői kontrollt vár nyugdíjügyben az MSZP

A szocialisták azt kérik Schmitt Páltól, hogy ne írja alá a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvényjavaslatot, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz.

A szocialista pártnak nem volt konkrét javaslata a legfőbb ügyész személyére – mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, aki Tóbiás József és Bárándy Gergely országgyűlési képviselővel együtt egyeztetésen járt Schmitt Pál köztársasági elnöknél a Sándor-palotában.

Mint mondta, Schmitt Pálnak az alkotmányozással kapcsolatban átadtak egy politikai nyilatkozatot, melyben összefoglalták azokat az alapelveket, értékeket, amelyeket az új alkotmányban szeretnének látni.

Szólt arról, hogy a költségvetést az MSZP hat elv alapján fogja értékelni: mennyire felelős a költségvetés, mennyire tartja meg az egyensúlyt, munkahelyeket teremt-e, a társadalmi különbségeket csökkenti-e, beindítja-e a gazdasági növekedés, valamint szolgálja-e a modernizációs célkitűzéseket.

Az MSZP azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvényjavaslatot, hanem küldje el azt előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz.

Tóbiás József arról beszélt, hogy az MSZP is fontosnak tartja az anyanyelv megőrzését, a sport és a gyermekvédelem területén lévő alkotmányos jogok erősítését. Hozzátette: szerintük fontos lenne, ha az alkotmányozás folyamatába társadalmi szervezetek és egyének is bekapcsolódhatnának. Hangsúlyozta: pártja szeretné, ha az emberi méltósághoz való jog is bekerülne az új alkotmányba.

Bárándy Gergely elmondta: az MSZP szerint kifejezetten aktuálpolitikai érdekek húzódnak a legfőbb ügyész státuszának megváltoztatása mögött, és a benyújtott törvényeket nem támogatják. Mint mondta, ha most megválasztják az új legfőbb ügyészt, a Fidesz addig tarthatja hivatalban, ameddig a nyugdíjkorhatárt el nem éri. Az MSZP szeretné, ha a világnézeti semlegesség megjelenne az új alaptörvényben, a Szent Korona-tan viszont nem.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva közölte: ha elfogadhatatlan új alkotmányt terjeszt a kormányzó többség a parlament elé, akkor szükséges az, hogy “a nép mondja ki a végső szót”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik