Belföld

2015-re lesz egyensúlyban az orosz költségvetés

Oroszország költségvetése 2015-re újra egyensúlyban lesz, és a kormány arra számít, hogy a hiány felszámolásának forrását az egészséges és minőségi gazdasági növekedés adja majd - mondta Vlagyimir Putyin kedden.

Az orosz kormányfő egy több mint ezer résztvevővel zajló nemzetközi beruházási fórumon mondott beszédben emlékeztetett arra, hogy a jövő évi költségvetés a GDP 3,6 százalékának, a 2012-re szóló 3 százalékának megfelelő hiánnyal számol. Hangsúlyozta egyben, hogy a 87 milliárd dolláros jóléti tartalékalap a nemzetközi gazdasági környezet bármilyen alakulása esetén biztonságot ad a kormánynak.

A miniszterelnök elmondta, hogy az orosz állam a jövőben növelni szándékozik jelenlétét a tőkepiacon, de az államadósság nem haladja meg a GDP 20 százalékát. Ez minimálisnak tekinthető, hiszen a maastrichti kritériumok szerint legfeljebb a GDP 60 százalékát érheti el, de a válság nyomán számos állam ennél nagyobb mértékben eladósodott – emlékeztetett az orosz miniszterelnök.

Putyin kijelentette: a későbbiekben az orosz kormány kisebbségi tulajdonossá válhat a legnagyobb állami cégekben, amelyeknek részvénycsomagjait részben privatizálják, sőt, nem kizárt, hogy az állam teljesen kivonul egyes társaságokból. Ehhez azonban idő kell és a gazdasági és társadalmi szférában bizonyos változások szükségesek.

Kilátásba helyezte, hogy a kormány részletesebben ki fogja dolgozni a stratégiai ágazatokban kötendő üzletekre és külföldi beruházásokra vonatkozó kritériumokat.

A miniszterelnök leszögezte, hogy Oroszországban továbbra is alacsony marad a nyereségadó kulcsa. „A kormány bővíteni fogja a gazdaság modernizálását szolgáló befektetések adókedvezményeit. Az ilyen rendelkezések egy része máris a duma előtt van, így például az energiatakarékos berendezések bevezetésére vonatkozó adókedvezményekről szóló jogszabály-tervezet” – mondta Putyin. Hozzátette: hamarosan a duma elé kerül az értékpapír-forgalomból származó nyereség adómentesítéséről szóló tervezet is.

Putyin elismerte: Oroszországban a nagy részvényesek néha nem járnak el korrekt módon a kisebbségiekkel szemben, és azt mondta, a kormány a kisebbségi tulajdonosok védelmét szolgáló jogszabályok kidolgozására készül.

Végül újra rámutatott: a Yukos ügye különleges eset, így nem érdemes számításba venni az oroszországi beruházási légkör értékelésekor, s megismételte, hogy a konszern biztonsági szolgálatának vezetőit gyilkosságok miatt ítélték el.

A Yukos volt főrészvényesét, Mihail Hodorkovszkijt és üzlettársát, Platon Lebegyevet nyolc év szabadságvesztésre ítélték, és most egy újabb per folyik ellenük. A konszern vagyonát elárverezték, megfigyelők szerint azért, mert Hodorkovszkijnak politikai ambíciói voltak. Oroszországban ma sem ritka, hogy állami szervek, vagy azok munkatársai nyomást gyakorolnak egyes cégekre, esetleg lehetetlenné teszik működésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik