Belföld

Bedőlhet a magyar pavilon

Nagyszabású kulturális show-műsorral szeretné vonzóbbá és szerethetőbbé tenni Magyarországot a Sanghaji világkiállításon a magyar pavilon főszervezője, ugyanis vasárnap rendezik a magyar napot. Azonban az országimázs körül egyre több a kérdés. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálódik, a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával nyomoz, az alvállalkozók pedig azzal fenyegetőznek, ha nem kapnak pénzt, lehúzzák a rolót.

Büszkén mutatta egy kínai látogató az expo fotósának még augusztus 10-én azt a táblát, mely szerint ő a magyar pavilon 3 333 333-dik látogatója. Május óta majdnem négymillióan zarándokoltak el a C-szektorban lévő pavilonba, hogy megismerjék Magyarországot, ami a szervezők szerint messze várakozáson felüli látogatószám.

  A Magyar Pavilon vezetői Huang Mengkenggel és barátaival Fotó: expo2010.hu

A Magyar Pavilon vezetői Huang Mengkenggel és barátaival (Fotó: expo2010.hu)

Hogy mit kap a látogató és mennyiért, arról a nyitás óta folyamatosan megy a vita. A szervező Genexpo 2010 Kft. ellen vizsgálatot folytat a rendőrség és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI), a cég azonban arra panaszkodik, hogy a kormány adósa a fenntartás költségeivel, ezért a kínai alvállalkozó cégnek négy hónapja nem tudják kifizetni a hiányzó, közel 300 millió forintot. Galambos Iván ügyvezető az fn.hu-nak elmondta, büszke arra, hogy a magyar nap előtt mégsem zárt be a pavilon.

Ugyanakkor a kormányszóvivő ennek kapcsán úgy vélte, a szerződésben vállalt időarányos kötelezettségeket teljesítették. Nagy Anna azt nyilatkozta, hogy az expo félidejénél járnak, a kormány pedig a felmerülő költségek közel 64 százalékát rendezte.

A szervező cég azonban cáfolja, hogy az időarányos kifizetés megtörtént. “Ez alatt a kormány alatt egyetlen forint sem érkezett a Genexpo 2010 Kft. számlájára” – közölte Galambos Iván, aki szerint az üzemeltetésnek csak a 44 %-át egyenlítették ki. „Tény, hogy az építési költségek 94%-át, a kommunikációs kiadásoknak pedig a 29 %-át átutalták, de nem időarányosan” – mondta Galambos Iván, aki úgy véli, szerződést szeg a magyar állam.

“Az áprilisi teljesítésigazolás óta nem kifogásolták az igazolásainkat. Ezek alapján benyújtottuk a számláinkat, amiket szintén nem kifogásolt senki. Szerintem ezt végül ki kell fizetnie az államnak” – magyarázza.

Bedőlhet a magyar pavilon 2

Emellett, a Genexpo vezetője azt állítja, hogy ígéretet kaptak az egyik államtitkártól arra vonatkozóan, hogy a KEHI az összes alvállalkozót megvizsgálja, de ez nem történt meg. Azt pedig megerősítette, hogy nem sokkal kiutazásuk előtt, augusztus 14-én gyakorlatilag minden dokumentumot, köztük szerződéseket, számlákat lefoglaltak a cég irodájában. “Épp erről a megállapodásról tárgyaltunk az államtitkár úrral a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, amikor a cégünk irodájába visszaérve házkutatási határozat és egy jegyzőköonyv várt. Minden papírt, minden iratot, valamint a számítógépemet elvitte a rendőrség” – nyilatkozta az Fn.hu-nak.

Fellegi helyett Szőcs repült

Ettől függetlenül, az augusztus 22-i magyar napra 15 fős állami küldöttség érkezett Sanghajiba. Információink szerint ezt a küldöttséget vezette volna Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, de feltehetően a kormány és a szervező cég között kialakult feszültség, valamint a KEHI-vizsgálat miatt nem utazik Kínába.

Bedőlhet a magyar pavilon 2

Az állami delegációt végül Szőcs Géza kulturális államtitkár vezeti majd. Őt kíséri többek közt Vass Géza, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium főosztályvezetője, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, Husai Sandor pekingi megbízott magyar nagykövet, valamint Takács Szabolcs, a külügyminisztérium főosztályvezetője és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A magyar napon összesen 160 magyar művész lép fel. Köztük Miklósa Erika operaénekes, Palya Bea, a Szegedi Kortárs Balett, az Experidance valamint a Modern Art Orchestra.

Bedőlhet a magyar pavilon 2

A magyar pavilon költségei

A shanghaji világkiállítás magyar pavilonjának teljes költsége több mint 3 milliárd forint. Ennek egy részét, összesen 2.5 milliárdot vállalt magára az állam, egy közbeszerzési pályázat során.

A nyertes Genexpo 2010 Kft. négy feladatot vállat, egyrészt a pavilon megépítését, amelyre 1.057 milliárd forintos költségvetés készült. Ebből eddig 93,6 %-ot fizetett ki az állam. Másfelől a pavilon üzemeltetését hat és fél hónapon keresztül, melyre 580 millió forintot szántak. Ennek eddig a 44 %-át kapták meg.

Emellett 532 millió forint jut a művészeti költségekre. Ez az a tétel, amit az állam végül nem a Genexpon keresztül, hanem alvállalkozójuknak, a BMC Kft.-nek fizetett ki.

A szerződés negyedik része a 330 milliós PR- és kommunikációs költség, melynek eddig 29 %-át térítették meg.

A világkiállítás magyar pavilonjának üzemeltetője szerint jelenleg körülbelül 200 millióval tartozik nekik az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik