Belföld

Ezért szavazott nemmel a három MSZP-s

Gyurcsány, Szanyi és Molnár is megindokolta döntését.

Gyurcsány Ferenc azért sem szavazta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt, mert szerinte ez akarva-akaratlanul “egy rosszízű külpolitikai diktátumként” látszik a régió más országaiból, függetlenül attól, hogy a törvény egy valóságosan létező történelmi sebet szeretne fertőtleníteni. Persze – ha nincsen szerencsénk – akkor ehelyett további fertőzést fog okozni – indokolt az MTI-nek szerdán a volt kormányfő annak kapcsán, hogy egyike volt annak a három MSZP-s politikusnak, akik nem szavazták meg az előterjesztést.

Molnár Csaba, az ügyvezető kormány kancelláriaminisztere blogjában írt arról, hogy miért szavazott nemmel. Szerinte a kettős állampolgárság kezdeményezése ebben a formában a határon túli magyarok érdekét egyáltalán nem szolgálja, Orbán Viktor Fidesz-elnök és Vona Gábor, a Jobbik elnöke közötti összekacsintást annál inkább.

Szanyi Tibor újságíróknak úgy nyilatkozott: több oka volt rá, hogy nemmel voksolt. Szerinte a döntés két problémát is hordoz magában: a magyar állampolgárság felvétele ugyanis azt eredményezheti, hogy a prominens vezető magyar értelmiség kiszorulna a hivatalokból. A szocialista politikus úgy fogalmazott, az állampolgárság jogviszony, nem pedig érzelmi szituáció. Kitért arra is: nem a magyar nemzet együvé tartozását szolgálja, hogy mindenki megkaphatja a kettős állampolgárságot, akinek valamelyik felmenője magyar állampolgár volt, hanem azokét, akik ezt gazdasági haszonszerzésre kívánják használni. Szanyi Tibor véleménye szerint az eddigi szabályok is kielégítőek voltak. Egy országnak nem biztos, hogy olyan állampolgárokra van szüksége, akik nincsenek ott – jegyezte meg.

Lendvai Ildikó lekéste a szavazást, de saját bevallása szerint tartózkodott volna. Az MTI-nek ő azt mondta az időzítés, amit a Fidesz ezzel a törvénnyel végrehajtott, valóságos “hazaárulás a felvidéki magyarokkal szemben”, mintha valaki Ficonak és Slotának akarna kampányolni – hangoztatta, hozzátéve: a törvény jövő január 1-jén lép életbe és “semmi nem magyarázta a sietséget”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik