Belföld

Martonyi kontra Semjén

Az új kormány tagjai egymásnak is ellentmondóan beszélnek a választójogi törvényről.

A kijelölt külügyminiszter szerint most nem a választójogi, hanem az állampolgársági törvény módosítása van napirenden. Martonyi János a TV2 reggeli műsorában közölte, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot már az első parlamenti napon benyújtják.

A külügyi tárca leendő vezetője Semjén Zsolt kijelentéséről – amely szerint mindenképpen hozzá kell nyúlni a választójogi törvényhez is – azt mondta, hogy most is szavazhatnak külföldön a magyar állampolgárok, ha bevezették őket a lakcímnyilvántartásba.

Martonyi szerint az új törvény célja, hogy eltűnjön a hátrányos megkülönböztetés; ez úgy valósul meg, hogy kiiktatják az állampolgárság megszerzésének feltételei közül az állandó letelepedés feltételét.

Előzőleg a leendő miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt azt mondta: a kettős állampolgárok szavazati jogát a választójogi törvényben kell szabályozni. A KDNP elnöke azt nem árulta el, kik kapnának szavazójogot. Erről Martonyi korábban azt mondta: csak azok, akik Magyarországon élnek.

Viszonylag ritka, de nem példátlan, hogy adott országban lakhellyel nem rendelkezők emberek állampolgárságot kapjanak, amely mellé például Olaszország még szavazati jogot is ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik