Belföld

A Jobbikot elemzi a Financial Times

A Fidesz példátlan, kétharmados parlamenti többséget szerzett, külföldön azonban a magyarországi választások legfeltűnőbb folyamata a szélsőjobb felemelkedése volt - áll a Financial Times hétfői ismertetésében.

A londoni gazdasági-politikai napilap internetes kiadásának hódmezővásárhelyi keltezésű riportjában a tudósító huszonéves helybéli fiatalokat szólaltat meg, akikről azt írja: “magukat értelmesen kifejező, jó természetű” emberek, és mindannyian a “radikális nacionalista” Jobbikra szavaztak, “csakúgy, mint a város lakóinak negyede”.

Vona Gábor, a Jobbik vezetője kijelentette a Financial Timesnak, hogy a párt megalkuvás nélküli ellenzéki szerepre készül, és megpróbálja elérni, hogy a kormány teljesítse akaratát.

Külföldön a Jobbik olyan tulajdonságai keltenek aggodalmat, mint – a párt által vehemensen cáfolt – állítólagos antiszemita retorika, a cigánybűnözéssel szembeni ellenségesség, és a párttal szoros kapcsolatban álló “bakancsos milícia”.

Egyes kommentátorok recesszió sújtotta, eladósodott, a fasizmus felé sodródó országként mutatják be Magyarországot, a Jobbik felemelkedése azonban bonyolultabb jelenség annál, semhogy csak az 1930-as évekből visszaköszönő történetnek lehessen tekinteni – áll a Financial Times írásában.

A lap szerint a magyarok közül sokan úgy tartják, hogy a Jobbik egyszerűen csak egy tiltakozó mozgalom, amely majd “kifutja magát”. Elemzők szerint azonban a párt az egész Kelet-Európára kiterjedő, idegengyűlölő, establishment-ellenes radikális nacionalista vonulatot testesíti meg, amely nemigen mutatja annak jeleit, hogy gyengülőben lenne – áll a Financial Times írásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik