Tudomány

Egyre tágul a szibériai alvilági kapu

NASA Earth Observatory images by Jesse Allen, using Landsat data from the U.S. Geological Survey
NASA Earth Observatory images by Jesse Allen, using Landsat data from the U.S. Geological Survey

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján évente mintegy 1 millió köbméterrel tágul az alvilág kapujaként is ismert Batagaika-kráter – írja a Live Science. Az oroszországi Jakutföldönön, a szibériai örökfagyban található mélyedést 1991-ben észlelték először műholdképeken, miután egy helyi hegyoldal egy része beomlott. Az esemény hatására felszínre kerültek a permafroszt rétegei, amelyek között akár 650 ezer éves is lehet.

A friss eredmények alapján a kráter fala az örökfagy olvadása miatt évente nagyjából 12 métert húzódik vissza, eközben pedig a formációba zuhant anyag is folyamatosan enged, aminek következtében a kráter süllyed.

A képződmény 2014-ben még 790 méter átmérőjű volt, 2023-ban viszont már 990 méter.

A kutatók eddig is tudták, hogy a Batagaika-kráter egyre nő, de ez az első alkalom, amikor számszerűsíteni tudták az olvadás következményeit. A vizsgálatot műholdfelvételek és helyszíni mérések segítségével, valamint a mélyedésből származó minták elemzésével végezték el.

Az adatok alapján több mint 14 gízai nagy piramisnak megfelelő mennyiségű jég és üledék olvadt el a hatalmas gödörben, mióta kialakult. Az olvadás mértéke az elmúlt évtizedben viszonylag állandó maradt, és főként a kráter nyugati, déli és délkeleti pereme mentén zajlott.

Noha a Batagaika továbbra is aktívan tágul, a kutatók szerint van egy határ, ameddig terjeszkedhet. A kráter belsejében megmaradt permafroszt mindössze néhány méter vastag, a további mélyülés lehetősége pedig gyakorlatilag kimerült az alapkőzet geológiája miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik