Belföld

Cáfolják a “kiscsoportost” a BKV-sok

Több szakszervezeti vezető is cáfolta, hogy részt vettek volna azon a 2008-as sztrájk utáni beszélgetésen, amelyről Balogh Zsolt, korábbi megbízott vezérigazgató beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Balogh Zsolt azt mondta, hogy mindenhol Hagyó Miklós embereibe ütközött a cégnél és a 2008-as sztrájk után felhívták irodájába és “pár szakszervezeti vezető, egy-két igazgató” jelenlétében azt mondták neki: “szokás szerint vissza kell juttatni valamennyi pénzt a szakszervezeteknek, és küldeni kell egy csomaggal Hagyónak is.” BKV-s források szerint akkor a közlekedési vállalat buszos szakszervezetei voltak jelen.

Földényi György, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke erről annyit árult el, hogy a 2008-as sztrájk lezárását követően semmilyen “kiscsoportos” beszélgetésről nem tud, ha volt is ilyen, ő ezen nem vett részt és tudomása szerint más sem. Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke is megerősítette ezt.

Arra a kérdésre, hogy kapcsolatban álltak-e Hagyóval, Nemes úgy válaszolt: munkakapcsolatban voltak, akik leveleztek vele, de Hagyó a szakszervezetekkel nem nagyon szerette tartani a kapcsolatot.

Gulyás Attila, a metrósokat összefogó Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke is megszólalt a témában, ő sem hallott arról, hogy Baloghtól ilyet kértek volna. Ugyanakkor kíváncsi lenne arra, kik voltak ott a találkozón, és reméli, hogy Balogh ezt is el fogja mondani a rendőrségen.

Balogh az említett interjúban arról is beszélt, hogyan juttatták el Hagyónak a BKV-tól származó pénzt, illetve milyen ügyekben kellett azt az összesen 70 millió forintot átadni.

Az MSZP fővárosi elnöke nagyon súlyos állításnak nevezte azt, amit Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesről a Magyar Nemzet című napilapnak mondott. Burány Sándor szombaton az MTI-nek úgy fogalmazott: “ezek nagyon súlyos állítások, amik a cikkben szerepelnek, ezért én várom az ügyben az érintett nyilatkozatát”.

Tiszta lelkiismeret

Hagyó Miklós szerint minden, a Magyar Nemzet szombati számában megjelent, a BKV volt megbízott vezérigazgatója, Balogh Zsolt által rá vonatkozó “rágalmazó kijelentés” valótlan; a szocialista politikus azt mondta, minden, a tevékenységét vizsgáló fórum elé tiszta lelkiismerettel áll. A volt főpolgármester-helyettes az MTI-nek szombaton azt mondta, hogy e miatt Balogh Zsolttal, és mindenkivel szemben, akik “a hamis állításokat megismétlik”, jogai megóvásáért megteszi a szükséges törvényes lépéseket.

A szocialista politikus hozzátette: tiszta lelkiismerettel áll bármely, a tevékenységét vizsgáló fórum elé; “munkáját mindig a képviselői esküjéhez híven végezte”. Hagyó Miklós szerint a napilapban megjelent cikk személyét érintően annyi valós tényt tartalmaz, miszerint “szereti a párizsit, és tényleg nem pontos”. Utóbbi miatt elnézést kér azoktól, akiket az elmúlt 42 évben megvárakoztatott – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik