Belföld

Mitől baloldali az MSZP?

Teljes homályban maradt az MSZP következő ciklusra tervezett politikája a párt kongresszusán elfogadott pártprogram után is. Magánál a programnál talán többet mond el a párt irányváltásáról az, ami változott az elfogadott dokumentumban a tervezethez képest.

A következő ciklusban már lesz olyan év, amikor a gazdasági növekedés 3,5 százalék fölött lesz – ígéri meg közvetetten az MSZP kongresszusa által decemberben elfogadott választási program. A párt ugyanis úgy véli: a gazdasági növekedéssel arányosan már elkezdődik a különjuttatást biztosító nyugdíjprémium kifizetése a következő ciklusban. Ez pedig csak 3,5 százalékos növekedés fölött lehetséges.

Ennél is konkrétabb ígéret, hogy a párt folytatná a rendkívüli nyugdíjkorrekciós programot (ennek célja, hogy bizonyos évjáratok másokhoz képest igazságtalanul alacsonyan megállapított nyugdíját kiigazítsák).

Az MSZP dokumentuma megígéri azt is, hogy annak érdekében, hogy a vidék több munkahelyet nyújtson, növelik az élelmiszerellátásban a hazai jó minőségű, versenyképes árú, biztonságos élelmiszerek arányát. Azzal nem lehet vádolni az MSZP-t, hogy a jelen ciklusban ne törekedett volna ezen cél elérésére, bár sikerről aligha lehet beszélni.

Az egykulcsos ellen

Egy konkrétum található a párt választási programjában az adórendszerre vonatkozóan: továbbra is a többkulcsos személyi jövedelemadót tartják igazságosnak. Ez komoly irányváltást jelent, hiszen a szocialista képviselők megszavazták (Kóka János javaslatára), hogy 15 millió forintig 17 százalékkal adózzon az „összevont adóalap”, azaz a bér munkaadói járulékkal (27 százalék) megemelt összege 2011. január 1-jétől. Ez gyakorlatilag egykulcsos adót jelent, hiszen nagyon kevesen esnek majd ezen határ fölé.

Két eset lehetséges: vagy a szocialisták szerint ez még többkulcsos adónak számít majd, vagy úgy gondolják, fölülírható e döntés majd egy újabb döntéssel. A program nem igazít el e kérdésben bennünket.

Mégsem kell felelősnek lennie a tőkének

így látja magát az mszp

„(…)különösen a munkájukból és nyugdíjukból élők, a kis- és közepes
jövedelműek érdekeit képviseljük. A konfliktusokban a munka oldalán állunk.”

Az MSZP-program eredeti tervezetében szereplő félmondat szerint a szocialisták „érvényesíteni akarják a tőke társadalmi felelősségét is”, ám ez a végleges programból valamely oknál fogva kimaradt.

Ennek nyilván köze lehet ahhoz, hogy az MSZP igyekszik újraértelmezni a baloldaliság fogalmát – ennek egyik pregnáns példáját adta egyik parlamenti felszólalásában a párt miniszterelnök-jelöltje.

Ugyanakkor az elfogadott dokumentum azon intellektuális kísérlete is figyelemre méltó, amely a baloldaliságot a fogyasztóvédelemmel igyekszik összekapcsolni.

vissza

Takarékra kapcsolt baloldali láng – kimaradt a programból a tőke felelőssége.

A nagy szociális ellátórendszerekkel kapcsolatos szövegváltoztatás is érdekes: a korábbi szövegben az olvasható: „Az állam felelőssége, hogy a szükséges változások árán őrizze meg a nagy szociális ellátó rendszerek fenntartható működését”. Ezzel szemben a végleges szöveg azt írja: “Az állam felelőssége, hogy a szükséges változások révén biztosítsa a nagy ellátórendszerek fenntartható működését.” Érezhető a hangsúlyeltolódás: más a “konnotációja”, ha valamit megőrzünk valaminek az árán, mintha biztosítunk valaminek a révén – visszafojtottabb az indulati lobogás (ennél több konkrétum nem olvasható az ellátórendszerekkel kapcsolatban).

Egy mondat erejéig a pártprogram kitér a monetáris politikára is: “A javuló pénzügyi helyzetben új hitelpolitikát és kamatpolitikát igényelünk, amely támogatni képes a kis- és középvállalkozások foglalkoztató szerepét.” Az MSZP tehát – a Fideszhez hasonlóan – kamatcsökkentést akar, bár a monetáris politika alakítása elviekben a független jegybank feladata lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik