Belföld

Veszélyes lehet az antivirális tabletta

Annak ellenére, hogy az Egészségügyi Minisztérium szerint nincs ok a pánikra, amióta tudni lehet, hogy a Tamiflu az egyik olyan gyógyszer, amelyik az amerikai hatóságok szerint hatásos lehet az új típusú influenza ellen, igencsak megnőtt a kereslet a pirula iránt: ötvenszer több fogyott belőle, mint korábban.

Bár Székely Tamás egészségügyi miniszter igen optimista, az influenzavírusok ellen nem könnyű védekezni. A mostanival szemben nemcsak azért, mert keveset tudnak róla, hanem a legjobb forgatókönyv szerint is 2-3 hónap alatt lesz kész az első 500 ezer darab oltóanyag – onnantól számítva, hogy hazánk megkapja a vírustörzset.

Igaz, akkortól az Omninvest Kft. hetente tudna félmillió darabot legyártani, de amíg azok elkészülnek, csak a vírusellenes gyógyszerekkel lehet kibekkelni az időt.

Először antivirálisokat vetnek be

Abban az esetben, ha egy országban járvány tör ki, első lépésben rendszerint kipróbálják a korábbi járványok után kifejlesztett vírusellenes szereket az új fertőzötteken, és ha beválik, elkezdik a vírusos környezetben adagolni. Ebből is látszik, hogy pandémia esetén ezek az úgynevezett antivirális szerek az elsőként bevethető fegyverek, a vakcina – előállítási idejénél fogva – csak ezután jöhet.

Felhalmozott készletre éppen ezért szükség van. Ám az államtitok, hogy Magyarországon mekkora a készlet jelenleg, így semmit sem lehet tudni erről.

Annyit azért sejthetünk, hogy nincs annyi, hogy minden lakosnak jusson, „de egyetlen országban sincs annyi, hogy mindenki kaphasson belőle.” Vojnik Mária egy múlt heti sajtótájékoztatón azt mondta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az antivirális készítménydepónak a lakosság 15 százalékát kell lefednie. „Az antivirális készletek megfelelőek a WHO ajánlásának. Nem darabra, nem dobozra, nagyságrendre azonban igen” – fogalmazott a szakállamtitkár. A gyógyszert egyébként az orvos csak betegeknek írhatja fel, ezért azt kérik a lakosságtól, hogy ne gyakoroljanak nyomást a háziorvosokra.

Veszélyes lehet az antivirális szer

Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy mindenki maga teheti a legtöbbet a betegség megelőzéséért: gyakori kézmosást és tiszta környezetet ajánlanak. Illetve felhívták a figyelmet: akinek nem sürgős, az halassza el Mexikói és Amerikai útját. Vojnik Mária ugyanakkor arra figyelmeztette az embereket, ne vegyenek be semmilyen antivirális szert. Úgy tudjuk, a múlt hét óta működő zöld számon a legtöbben azt kérdezik, hogy milyen gyógyszert kell beszedniük ahhoz, hogy ne kapják el a vírust.

Csakhogy az ellenszerként ismeretes Tamiflu gyógyszer szedése nem megelőzi, hanem csak lelassítja a megbetegedés folyamatát. „Ráadásul, ha idő előtt, még egészségesen kezdi valaki szedni a gyógyszert, akkor szervezetében kialakulhatnak a rezisztens törzsek, és ha megbetegszik, akkor már nem fog segíteni az ellenszer” – mondta egy XIV. kerületi háziorvos az FN-nek. A szakember azt állítja: bár nála még senki sem érdeklődött, „mindenki tud olyan kollégáról, aki az elmúlt hetekben többeknek is írt fel receptre”.

Kevés az információ?

Egy másik, XIII. kerületben dolgozó háziorvos lapunknak azt mondta, hogy amikor először lehetett igazán hallani a sertésinfluenzáról, akkor többen is felkeresték. „Azt mondták, írjam fel nekik a Tamiflut, mire én visszakérdeztem, hogy az új influenza miatt szeretné-e. A válasz minden esetben igenlő volt. Én pedig rendre elmagyaráztam nekik, hogy a kór nem megelőzhető, és a gyógyszert preventív jelleggel nem szabad szedni, ezért nem írom fel.” Az orvos szerint ugyanakkor sokan azért akarják előre kiváltani, mert „a betegségről és a hazai helyzetről nagyon kevés az információ”.

Nagyjából ezzel ért egyet az FN-nek nyilatkozó egykori gyógyszerész kamarai elnök, Hávelné Szatmári Katalin is, aki szerint „szakmailag nem elégséges az információ”. Szerinte a lakosság inkább elővigyázatos, sokan úgy gondolják, ha járvány lesz, nem lesz elegendő gyógyszer, ezért „jobb bespájzolni”. Hávelné szerint nonszensz, hogy államtitoknak minősítik, mennyi gyógyszer van készleten.

„Felnőttnek kellene tekinteni az embereket, megmondani nekik, miből, mennyi van, és nem azt sugallni, hogy ne vásároljanak gyógyszert előre. Mivel vényköteles gyógyszerről van szó, annak eldöntését, hogy szükség van-e a készítményre, a háziorvosokra kellene bízni” – véli Hávelné Szatmári Katalin. A gyógyszerész azt mondja, fel kellene világosítani a patikákat arról, mi az ő feladatuk, mi az ellátási kötelezettség ebben az esetben, és a pandémiás terv ide vonatkozó részét is tudniuk kellene. Ám állítása szerint ők hivatalosan eddig semmilyen utasítást nem kaptak.

Elkapkodták a gyógyszert

Patikusként egyébként ő is rendelt Tamiflut, mint mondja, az őt kiszolgáló nagykereskedőtől múlt héten azt az információt kapta, hogy a gyógyszer elfogyott. „A raktáron lévő négyezer dobozt rögtön elvitték. Ez persze nem jelenti azt, hogy ténylegesen elfogyott volna a készítmény, az is lehet, hogy azóta újra feltöltötték a készletet” – hangsúlyozta Hávelné.

Amíg januárban, februárban és márciusban havonta maximum száz dobozt adott el a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi cég a Tamifluból, addig csak áprilisban közel hatezer dobozt – mondta lapunknak a cég kereskedelmi és marketing-vezérigazgatóhelyettese, Feller Antal.

Hozzátette: talán az első ijedtségen túl vannak az emberek, ám azt nem lehet előre megjósolni, hogy a gyógyszer-eladási tendencia merre megy tovább. Az amerikai CDC járványügyi központ honlapja szerint az eddig végzett laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy az új influenza vírusa érzékeny a gyógyszerre. A gyógyszer-nagykereskedelmi cégnek tízezres nagyságrendű influenza elleni gyógyszerkészlete van. „A hét kereskedőházunkon keresztül Magyarország valamennyi patikáját és egészségügyi szolgáltatóját el tudjuk érni, ha szükség van rá” – emelte ki Feller Antal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik