Belföld

Gyurcsány kibújt Fico csapdájából

A szombati szlovák-magyar miniszterelnöki találkozóból mind diplomáciailag, mind tartalmilag Gyurcsány Ferenc jött ki jobban. A sajtótájékoztatón kiderült: szlovák szempontból védhetetlen, hogy Ján Slotá kormánykoalíciós tényező, és a kapcsolatok megromlása innen ered. Publicisztika.

Az elmúlt időszakban a szlovák diplomáciai törekvések egyértelműnek tűntek: Pozsony megpróbálta a megromlott viszonyért a felelősséget Magyarországra hárítani. Ez a manőver nem tűnt lehetetlennek, hiszen egy szlovák zászló elégetésének vagy neonáci egyenruhában masírozó magyar szélsőségeseknek a képei ideális lehetőséget adtak a nemzetközi közvélemény befolyásolására.

A magyar fél jól megszervezte

Mindezek ellenére a szombati szlovák-magyar miniszterelnöki csúcson Gyurcsány Ferenc elérte: Pozsony nem tudta Magyarországra hárítani a felelősséget. Meglátszott, hogy a szombati találkozót Magyarországon alaposan előkészítették. A megbeszélést eleve Budapest kezdeményezte azok után, hogy konzultációk folytak a Magyar Koalíció Pártjának vezetőivel.

Az is látszik, hogy nemhogy nem bizonyult hibának, de egyenesen szerencsés volt, hogy egy helyszínen találkoztak, így a magyar miniszterelnök el tudta kerülni az olyan „idillikus” vágóképeket, hogy egy hídon sétál át az amúgy magyarellenes fasisztoid párttal koalíciót kötő szlovák miniszterelnökkel.

A Fidesz partner volt

Már a hétfői napon, a magyar parlamentben lezajlott ötpárti egyeztetés után érződött: ebben a kérdésben a kormányzat és a Fidesz között érdemi konzultációk zajlottak. Erre utal Gyurcsány Ferenc és Navracsics Tibor nyilatkozata, melyek egybehangzóan arra utaltak, hogy a viszony elmérgesedéséért nem felel egyformán néhány marginális magyar szélsőséges elem és egy olyan szlovák kormány, mely szélsőségesekkel közösen kormányoz.

Ezt követően került sor a magyar miniszterelnök és Csáky Pál, az MKP elnökének konzultációjára, ami után a magyar miniszterelnök proaktív módon találkozót kezdeményezett. A magyarországi egyeztetések következő szokatlan állomása az volt, hogy Gyurcsány Ferenc részt vett a fideszes Németh Zsolt vezette külügyi és határon túli magyarok bizottságának zárt ülésén.

Új hangnem?

Végül csütörtökön került sor a magyar közjogi méltóságok egyeztetésére, melynek talán legfontosabb üzenete az volt, hogy Budapest nem fogja szó nélkül hagyni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) elmarasztaló szlovák parlamenti nyilatkozatot.

Magyar belpolitikai szempontból a helyzet pikantériája az is, ahogyan eltér a magyar miniszterelnök hangneme volt koalíciós társáétól, Eörsi Mátyásétól, aki egy szerdai eseményen gyakorlatilag kizárólag a magyar focidrukkereket tette felelőssé a megromlott viszonyért. De hasonlóan eltér Gyurcsány Ferenc kommunikációja Göncz Kingáétól és Kiss Péterétől is.

Gyurcsány és Fico - a magyar fél meggyőzőbb volt? (Fotó: MTI)

Gyurcsány és Fico – a magyar fél meggyőzőbb volt? (Fotó: MTI)

Van értelme a nyilatkozatnak

Ha konkrétan megvizsgáljuk a szombaton aláírt zárónyilatkozatot, elmondhatjuk: bár sok tekintetben valóban általánosságokat tartalmaz, mivel azonban a kisebbségi oktatás terén konkrét nemzetközi szerződéseket idéz, hivatkozási alap lehet. Márpedig a felvidéki magyarság számára az oktatás a legfontosabb.

Nem véletlen, hogy a szlovák nacionalizmus leginkább a tankönyvüggyel, a magyar anyanyelvű iskolák EU-támogatásokkal kapcsolatos diszkriminációjával vagy éppenséggel a Selye János Egyetem esetleges visszaminősítésével támad. Így a zárónyilatkozatnak van értelme, még akkor is, ha abból lényeges pontok kimaradtak, ahogyan ezt a Fidesz és az SZDSZ is számon kéri.

De talán ennél is fontosabb, hogy a sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök egyértelművé tette álláspontját: Pozsonynak viselnie kell a felelősséget azért, hogy Ján Slotából kormányzati tényezőt csinált. Talán ennek is köszönhető, hogy a Fidesz szóvivőjének, Szijjártó Péternek a szigorú bírálataihoz képest Németh Zsolt, a párt külügyi kabinetjének vezetője közleményében immár „tudomásul veszi” a zárónyilatkozatot.

Magyarország jobban jött ki a vitából

Gyurcsány Ferenc egy kérdésben bizonyára hibát követett el: a KMKF ügyét nem hangsúlyozta eléggé, pedig az elmúlt időszak egyik legfelháborítóbb döntéséről van szó, ugyanis parlamenti határozatával a szlovák országgyűlés gyakorlatilag az anyaországgal történő kapcsolattartás jogát vitatja el a magyar kisebbségtől. Ezt a magyar parlament pártjainak hamarosan pótolniuk kellene egy politikai nyilatkozattal.

Mindezeket figyelembe véve, amennyiben a magyar diplomácia észnél van, és megfelelő intenzitással kommunikál, akkor Pozsony nem fog tudni nemzetközileg jól kijönni a vitából. Ez még akkor is így van, ha a Szocialista Internacionálé szavazatmaximálási szempontokat figyelembe véve – az MSZP akarata ellenére – egyre inkább hajlik egy elvtelen kompromisszumra Robert Fico SMER-jével kapcsolatban, és készül azt tagjai sorába felvenni.

Szlovákia jelenlegi magatartása azonban egyre inkább destabilizáló regionális szinten, így ha nem lesznek magyar gárdás felvonulások, illetve a Jobbik médiaakcióinak gyakorisága csökken, akkor Pozsonynak egyre erőteljesebben magyarázkodnia kell majd. Erre utal, hogy a csúcsról szóló Reuters-jelentés immár azt állítja, hogy a magyar-szlovák viszony azóta fagyos, hogy a Szlovák Nemzeti Párt a kormánykoalíció tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik