Tech

Fontos változás jön a Google biztonsági beállításaiba

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Jelentős változtatást hajt végre a Google-fiókok biztonsági beállításaiban a keresőóriás: a jövőben nem lesz szükség telefonszámra és SMS-re a kétlépcsős azonosításhoz (2FA), írja a hvg a cég közleménye alapján.

Bár ez elsőre nem tűnik nagy változásnak, annál időszerűbb volt, ugyanis az SMS-alapú hitelesítés nem épp biztonságos megoldás.

A kártékony alkalmazások ugyanis sokszor hozzáférhetnek az értesítésekhez, így az SMS-ekhez is, benne a belépéshez szükséges kódokkal. Amennyiben megvan a támadóknak a Google-fiók jelszava, a következő védelmi vonal átlépése is könnyű: a kétlépcsős hitelesítésnél az SMS-opció által megszerezhették a hitelesítő kódot, és már hozzá is férhettek a fiókunkhoz.

Az SMS azonban ezt követően már a kétlépcsős azonosítás beállításakor sem fog kelleni, amivel bebiztosíthatjuk a Google-fiók védelmét. Az újítást a következő módon állíthatja be:

  • Nyissa meg a myaccount.google.com oldalt, és jelentkezzen be;
  • A bal menüből kattintson a Biztonság opcióra;
  • Ott a bejelentkezési módoknál nyomja be a Kétlépcsős azonosítás lehetőséget;
  • Majd a Hitelesítő opciót.

Ezt követően érdemes letölteni valamilyen hitelesítő alkalmazást a mobilja alkalmazásboltjából: mint például a Google Authenticator, vagy a Microsoft Authenticator. Fontos ügyelni arra, hogy tényleg ezeket, és nem valamilyen kártékony másolatot töltsön le. Ha ezzel megvan, a Hitelesítő alkalmazás módosítása opcióra kattintva megjelenik egy QR-kód, ezt kell leolvasnia a letöltött hitelesítő alkalmazással.

Mindkét példánál van egy hozzáadás, azon belül pedig egy kamerás leolvasást segítő opció. Ezután már csak követnie kell a megjelenő utasításokat. Ha kész, máris sokkal nagyobb biztonságban vannak a Google-ben, YouTube-on és a Drive-on tárolt fájljai, privát információi.

Kapcsolódó
Már androidon is elérhető a YouTube nagy újítása
Az almás mobilok előbb kapták meg az új funkciót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik