Belföld

Milliókat fizethet, aki megríkatja a környezetét

A szakemberek szerint egyre kevesebb a parlagfű, évről-évre mégis egyre többen szenvednek az allergiától. Júliustól már kényszerkaszáltathatnak a hatóságok, a büntetés pedig akár ötmillió forint is lehet. Kiderült, a Magyar Gárda egyelőre nem véd a parlagfű ellen.

Sietnie kell annak, aki még nem irtotta ki földjéről-kertjéből a parlagfüvet. Júliustól ugyanis a hatóságok elrendelhetik a kényszerkaszálást – amelynek több tízezer forintos költségét adó formájában hajtják be a tulajdonostól. Ám ez az összeg is eltörpülhet a növényvédelmi bírsághoz képest, amely akár az ötmillió forintot is elérheti a parlagfűvel fertőzött területek láttán.

Ez a parlagfű (Fotó: MTI)

Ez a parlagfű (Fotó: MTI)

Egyelőre hiába a büntetés, sok helyütt még embermagasságban nő az allergén gyomnövény – mondja a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület vezetője. J. Halász Judit szerint naponta érkeznek bejelentések parlagfűmezőkről, legutóbb a Népszigeten akadtak egy közel hathektáros könnyfakasztó területre.

Mindenki másra mutogat

A civilszervezet vezetője úgy véli, a parlagfűellenes védekezés egyig legfőbb hiányossága, hogy az emberek nem ismerik fel az allergiás megbetegedések többségét kiváltó gyomnövényt, így akkor is bejelentik a területet, ha nem is parlagfű nő rajta. Másrészt rengeteg olyan föld van az országban, amelynek tulajdonjoga nem tisztázott, így felelős nélkül nőhet a gyom.

Idén – főként a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásainak köszönhetően – 860 millió forint jut a védekezésre. A „Parlagfűmentes Magyarországért” Tárcaközi Bizottság intézkedési tervében, amelyet Gráf József földművelési miniszter is jóváhagyott, a hosszú távú tervek között szerepel, hogy az országban a parlagfű pollenkoncentrációja légköbméterenként harminc alá csökkenjen.

Jobb a helyzet

Ez J. Halász Judit szerint azt jelenti, hogy akár tíz évvel is

Láthatatlan irtók

Mivel több nyilatkozatból is úgy tűnt, hogy a Magyar Gárda is részt vesz az idei parlagfűirtásban, lapunk megkereste az egyik legfertőzöttebb megye, Baranya kapitányát. Fekete Tamás, a Gárda Mecseki Láthatatlanok szakaszának vezetője nem tud arról, hogy feladatuk lenne a gyomnövény pusztítása, ám más civilszervezetek felkérése esetén szakasza szívesen részt vesz az irtásban.

kitolódhat az az idő, mire valóban elviselhető lesz az erre érzékenyeknek a pollenszezon. Péterfia Éva, a tárcaközi bizottság vezetője úgy látja, évről évre javul a hazai pollenhelyzet. „Az elmúlt négy évben felére csökkent a pollenkoncentráció, míg a parlagfű már csak a második legelterjedtebb gyomnövény” – ismerteti az adatokat a bizottság első embere.

Bár számottevő újdonság nem várható a parlagfűellenes intézkedések terén, a tervek szerint 2000 települést vonnának be a Parlagfűmentes Ház programba. Péterfia Éva arra figyelmeztet, hogy elegendő, ha mindenki a maga területén kiirtja a gyomot. Szerinte a milliós büntetési tételek is kellően riasztóak – nem egy esetben kétmilliós bírságokat is kiszabtak – így, ahol meglátják az ellenőröket, mindenki azonnal kapát-kaszát ragad.

Kevés szakorvos, sok orrfolyás

Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai Társaság alelnöke a FigyelőNetnek elmondta, érezhetően megnő a nyári hónapokban a rendelők forgalma. „Az Allergia Világszövetség állásfoglalása helyteleníti azt a gyakorlatot, hogy a szakorvosok helyett a háziorvosok lássák el az allergiásokat. Sajnos itthon sincs meg az a szakorvosi hálózat, amely mentesíthetné a háziorvosokat” – mondja Nékám.

Hanyag a szomszédja? Parlagfű nő a játszótéren? Fotózzon és töltse fel az FN Tudósítóra!

Az allergológus és immunológus szakorvos úgy becsüli, hogy Magyarország kétmillió allergiásának mintegy nyolcvan százaléka érzékeny a pollenekre. Annál, akinél március és szeptember között jelentkeznek az orrdugulás, a szemviszketés és a nyálkahártya-irritáció tünetei, joggal számíthat rá, hogy valamilyen virágporra érzékeny. Biztosabbat persze csak a bőrpróbával lehet mondani, ám a körülbelül húszperces vizsgálatra a frekventált nyári időszakban akár heteket is várni kell.

Vannak alternatívák

Akinek évek óta, egyre erősödő tünetei vannak, annak a gyógyszeres kezelést ajánlják az orvosok, aki viszont csak a közelmúltban tapasztalja az érzékenységét, azokon jó eséllyel segítenek az alternatív terápiák. Egyre népszerűbbek a probiotikus kezelések, amikor a bélben tenyésztett baktériumokkal enyhítik a betegek tüneteit.

Mint Nékám Kristóftól megtudtuk, az allergiások kezelésénél egyre inkább előtérbe kerül a betegek életminőségének javítása. „Aki számítógéppel dolgozik, annak sokkal fontosabb, hogy a szemviszketése elmúljon, mint az, hogy néha bedugul az orra” – tette hozzá a szakorvos.

Parlagfű-forródrótok itt.

szerencsések vagyunk?

A szakemberek szerint a parlagfű ellen nem a kaszálás a leghatékonyabb, mert így csak megerősödik a gyom. Ezért célszerűbb gyökerestül kihúzni a parlagfüvet. Többen arra is figyelmeztetnek, hogy a parlagfű végleges kiirtásával sem szűnik meg az allergiás emberek érzékenysége, csak mástól kezd majd viszketni a szemük. Ebből a szempontból „szerencsés”, hogy Magyarországon a parlagfüvet kell irtani, mert Olaszországban és Izraelben például a legallergénebb növény az olajfa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik