Kultúra

Mégis tart Ócsán önálló estet Koltai Róbert

Fotó: Marjai János
Fotó: Marjai János

A helyi református közösség segítségének köszönhetően Koltai Róbert mégis felléphet Ócsán, ahol korábban a polgármester beavatkozása hatására lemondták önálló estjét – árulta el a Jászai Mari-díjas színész, rendező a Magyar Hang Kultúrtáj című műsorában.

Már nyolcvan éves vagyok, nagyon sok fellépésem volt az életben, és nem tudtam, hogy polgármesterek castingolnak, ez meglepett, hogy ő dönti el. Pedagógusnap alkalmából kértek fel, talán elterjedt, hogy elég sok tanárparódiám is van a műsorban

– mondta az esetről. Ilyesmi még nem fordult elő vele – tette hozzá.

A színész április 18-án írta meg egy Facebook-on közzétett nyílt levélben, hogy az ócsai művelődési ház előbb felkérte egy önálló, tanárparódiákat, Dés-dalokat, illetve verseket is magában foglaló est megtartására, rövidesen azonban egy telefonhívást kapott, amiből kiderült: a polgármester nem engedélyezte a fellépést,  ezzel pedig úgy érzi, nemkívánatos személlyé vált a városban.

Ócsa polgármestere, Bukodi Károly később ugyancsak a Facebookon igyekezett cáfolni Koltai állítását, szerinte sem eszköze, sem joga nincsen kitiltani valakit a városból, ráadásul nem is ilyen ember. Elmondása szerint a szabadidőközpont programjainak tervezése során több fellépővel is egyeztettek, és végül nem Koltaira esett a választás a pedagógusnapi rendezvény fellépőjeként. Azt azért a polgármester is megállapította, hogy „ennek a lekommunikálása egyébként nem a legjobban sikerült”.

Koltai erre leszögezte, hogy azért sem állja meg a helyét ez az érvelés, mert nem castingról volt szó, hanem egy konkrét felkérésről, a polgármester pedig ennek fényében talán azt  gondolja, hogy

ezentúl a Nobel-díjra, az Oscar-díjra, a filmszemlére és a színházi fesztiválokra is ő válogat majd.

Most a Kultúrtáj műsorában úgy fogalmazott: „Bosszant, ami történt, de amint humorral meg tudom fogalmazni, már túl is teszem magam a dolgon.” A színész azt is elárulta, hogy az ócsai református közösség felajánlott egy másik helyszínt, így végül mégis összejöhet az önálló est, amelyre a jegyek már mind el is keltek.

Mintegy három hete a helyi református vezető lelkész írt egy levelet, hogy nagyon szégyelli, ami történt, és engedjem meg, hogy ők meg meghívjanak

– fogalmazott a színész, aki ragaszkodott hozzá, hogy fellépti díj nélkül megy csak el, mivel ez neki nem anyagi kérdés volt, hanem erkölcsi, „mert mi az, hogy lemondja egy polgármester”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik