Belföld

Igazolt a hiányzás sztrájk alatt

Az iskolaigazgatók elrendelhetnek renkdívüli tanítási szünetet sztrájk miatt, de az ilyenkor hiányzó gyerekek neve mellé legfeljebb igazolt hiányzás véshető be. Ugyanez áll a tanárokra és az óvónőkre is.

Mivel az országos sztrájk hatásai igen eltérőek lehetnek egyes megyékben, egyes településeken, ezért az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint nem célszerű egységes miniszteri intézkedés kiadása az iskolaszünetről.


A közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában az érintett napon megtarthatók-e a tanítási órák. Abban az esetben, ha a bejárók magas száma miatt az igazgató arra a következtetésre jut, hogy nem, akkor rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el. Amennyiben erre nincs szükség, a sztrájk miatt az iskolából távol maradó tanulók hiányzását igazolt hiányzásként kell elfogadni.

Ha az iskolák, óvodák, kollégiumok alkalmazottai nem, vagy csak késve érkeznek be az intézménybe, a távolmaradást igazolt távolmaradásnak fogadják el. Abban az esetben, ha az iskolában a pedagógusok kapcsolódnak a sztrájkfelhíváshoz, az igazgatónak ugyancsak mérlegelnie kell azt a kérdést, hogy el kell-e rendelnie a rendkívüli tanítási szünetet.

A rendkívüli tanítási szünet elrendelése nem mentesíti az iskolákat az alól, amit a törvény előír: gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről. Ez azt jelenti, hogy az óvodák, iskolák, kollégiumok kötelesek megtenni minden intézkedést a gyermekek, a tanulók testi épségének megóvása céljából. A nevelési-oktatási intézmények ennek megfelelően nem zárhatják ki őket az intézményből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik