Nagyvilág europoli

Szijjártó egyetért Orbánnal, szerinte is figyelmen kívül akarják hagyni a választási eredményt Brüsszelben

A szuverenista, patrióta erők összefogására van szükség az Európai Unióban, ugyanis jól látszik, hogy a liberális mainstream teljesen le akarja uralni a politikát, jól látszik, ahogy a választók akaratát figyelmen kívül hagyva osztozkodnak a pozíciókon

– erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben, ahol az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkárával, Christian Hafeneckerrel tanácskozott.

A külügyminiszter aggodalomnak adott hangot, mert véleménye szerint a patrióta, szuverenista erők komoly kihívások előtt állnak az egész kontinensen, hiszen „a liberális mainstream próbálja leuralni az Európai Uniót, az európai politikát”. Hangsúlyozta azt is, hogy az emberek Magyarországon és Ausztriában is a patrióta, szuverenista politikát folytató, az európai szuperállamot ellenző, a béke mellett kiálló pártokra adták a szavazataikat, amit jól mutat a Fidesz és az Osztrák Szabadságpárt győzelme az európai parlamenti választáson. Ennek kapcsán pedig aláhúzta, hogy a két párt között régóta szoros együttműködés van, mivel a felek azonos álláspontot képviselnek az Európa előtt álló legfőbb kihívásokra adandó válaszokat illetően.

„Mindketten úgy gondoljuk, hogy a tagállamok hatásköreinek további elvonása elfogadhatatlan. Mindketten úgy gondoljuk, hogy Európának sürgősen változtatnia kell a migrációpárti álláspontján. Mindketten úgy gondoljuk, hogy Ukrajnában békére, nem fegyverszállításra van szükség. Mindketten úgy gondoljuk, hogy a szankciókkal Európa lábon lőtte a saját gazdaságát” – sorolta a témákat, melyekben közös álláspontot képvisel a két párt, végül pedig elismételte, hogy a kontinensen migrációellenes és békepárti politikára lenne szükség.

Közben német sajtóértesülések szerint eldőlt, hogy az unióspártcsaládok állam- és kormányfői megállapodtak abban, hogy Ursula von der Leyent jelölik második ciklusára az Európai Bizottság elnöki posztjára. A posztok vélt leosztásával szemben korábban Orbán Viktor is felemelte a hangját, ő a múlt héten azt mondta, hiába arattak diadalt az EP-választáson, Brüsszelben semmibe veszik az eredményt.

Kapcsolódó
Orbán szerint hiába győztek a választáson, Brüsszelben semmibe veszik az eredményt
Magyar Péter szerint viszont csak arról van szó, hogy senki nem akar a magyar kormánnyal közösködni.
Kapcsolódó
Orbán Viktor: Manfred Weber egy magyarellenes vezető
Orbán Viktor szerint Németország militarizálódik.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik