Belföld

A napidíj is csökkenti a “gyógyulási” időt

A 300 forintos napidíj bevezetése óta átlagosan egy-két nappal csökkent esetenként a kórházban tartózkodás ideje – írja a Napi Gazdaság.

A 300 forintos napidíj bevezetése óta átlagosan egy-két nappal csökkent esetenként a kórházban tartózkodás ideje – mondta el a lapnak több intézményvezető. Míg korábban az okozott problémát, hogy a kórházak – anyagi megfontolások miatt – indokolatlanul hosszúra nyújtották az ápolási időt, „szándékosan” növelve ezzel az egészségbiztosító kiadásait, mostanában az ellenkezője okoz gondot, vagyis az, hogy az intézményekből – szintén pénzügyi okokból – idejekorán távoznak a betegek.

Egyelőre nincs összesített adat arról, hogy a betegek hány százaléka megy haza az indokoltnál hamarabb a napidíj-fizetési kötelezettség miatt. Magyar Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc szerint káros, hogy nem szakmai, hanem elsősorban pénzügyi szempontok alapján határozzák meg az ápolási időt.

Azt sem tudni pontosan, hogy eddig milyen arányban fordult elő, hogy a beteg fizetés nélkül távozott az intézményből. A lap úgy tudja, hogy ilyen esetben a kórház feladata az elmaradt napidíj „behajtása”. A kérdés megéri-e egyáltalán a procedúra, ugyanis a hatályos törvény alapján húsz nap után, azaz hatezer forint felett nem kell napidíjat fizetni, így egy esetleges végrehajtási eljárás is legfeljebb ezt az összeget célozhatja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik