Belföld

Újra sztrájkolna a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ágazati közoktatási sztrájkot tart szükségesnek a "közeljövőben" - közölte Kerpen Gábor elnök pénteken az MTI-vel.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottságtól függetlenül a PDSZ közoktatási ágazati sztrájkot tart szükségesnek a közeljövőben – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az együttes fellépés igényével január 3-án megkeresték a Pedagógusok Szakszervezetét, ahonnan válasz egyelőre nem érkezett.

A PDSZ szerint azért van szükség az ágazati közoktatási sztrájkra, mert az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság tevékenysége csak a bérről szól, a közoktatásban dolgozók foglalkoztatására, a közoktatás minőségének megőrzésére, a közoktatásban dolgozók munkahelyének védelmére nem terjed ki.

A PDSZ szerint látható, hogy a közoktatás finanszírozásában a központi források csökkentése miatt oktatási intézmények bezárását, összevonását tervezik már most a fenntartók. A tervezett közalkalmazotti törvény módosítása elősegíti a dolgozók elbocsátását, amit a közoktatási törvény korábbi módosításai már megkönnyítettek.

Mindennek következménye a közoktatás, mint – alkotmányos jogként – ingyenesen igénybe vehető közszolgáltatás minőségének romlása és mennyiségének csökkenése – írta Kerpen Gábor.

A PDSZ december 15-én munkakezdésre már hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkot. Akkor alig több mint 500 intézményben 15 ezer oktatási dolgozót érintett a pedagógussztrájk. Az oktatási tárca adatai szerint mintegy 8479 magyar közoktatási intézmény működik az országban.


Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta: “úgy látszik a PDSZ változatlanul nem érett meg az együttműködésre, s nem értik miről van szó. Ha az egységes sztrájkbizottság befejezi tevékenységét, s úgy látják, hogy az ágazaton belül még vannak megoldandó kérdések, akkor szó lehet egy közoktatáson belüli együttműködésről.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik