Belföld

Lamperth: a régiók akár maguk szedhetnének adót

Magyarország akkor lesz versenyképes, ha régiói versenyképesek lesznek – jelentette ki Lamperth Mónika csütörtökön.

Az ország területének nagyobb részén találhatók termálforrások, mégsem lenne ajánlatos, hogy 20 kilométerenként gyógyfürdők épüljenek, hiszen azokat nem lehetne jövedelmezően működtetni, hozott fel egy tipikus, összehangolásra kényszerítő fejlesztési ügyet az önkormányzati és területfejlesztési miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén. A miniszter elmondta: az uniós források elosztása a régiókra épül, a magyar pénzintézetek már régiós szervezetben működnek.

„Mi azt valljuk, hogy erős kompetenciákkal rendelkező térségi önkormányzat szükséges, és ezt a régiókban kell kialakítani, megszervezni, mert a tervezéshez, a nagyprojektek kialakításához ez az optimális nagyságrend, sokkal alkalmasabb, mint a megye” – tette hozzá a miniszter.

Magyarország akkor lesz versenyképes, ha egyes térségei, nagyvárosai, régiói versenyképesek lesznek, azaz összpontosítani kell a területi versenyképességre – hangoztatta Lamperth Mónika. Az előadásban megemlítette azt a dilemmát is, amely a régiók kialakításával kapcsolatos, mivel „a régió határait nem lehet úgy meghatározni, hogy azzal legalább a szakértők többsége egyetértsen”.

A miniszter beszélt a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben szereplő Regionális Operatív Programról (ennek összege 2007–2013 között 1620 milliárd forint), kiemelve, hogy mind a hét régiónak saját fejlesztési stratégiát, saját prioritási sorrendet kell kialakítania.

Kérdésre válaszolva úgy vélte: van realitása annak, hogy a választási rendszer régiós választási rendszerré alakuljon, és a régiók például maguk szedjenek adót.

Vadász Péter, az MGYOSZ társelnöke úgy fogalmazott: a magyar önkormányzatoknak sikerült a monarchia bürokratikus elemeit a szovjet tanácsrendszer korrupt elemeivel összeházasítaniuk, nem is beszélve arról, hogy az önkormányzatok nem tartják be a 30 napos, 30 nappal meghosszabbítható válaszadási határidőt.

„Az önkormányzatok gazdálkodásánál indokolatlanul gyenge és alulszabályozott az ellenőrzés” – reagált a felvetésre Lamperth Mónika, hozzátéve, hogy az Állami Számvevőszék csak ötévente jut el egy-egy önkormányzathoz. Véleménye szerint az államnak jogosítványt kellene kapnia az állami pénzek felhasználása esetén, ami nem sérti az önkormányzatok autonómiáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik