Belföld

Patthelyzet és instabilitás jön

Gyurcsány Ferenc bizalmi szavazási kérelme és Orbán Viktor bejelentése a tüntetésekről azt valószínűsíti, hogy Magyarországon patthelyzet alakul ki: a kormány marad a helyén, az ellenzék pedig az utcára vonul. Fokozódó belpolitikai feszültségre lehet számítani.

Ha leszavazzák, le kell mondani

A magyar alkotmány értelmében ha a kormány a kormányfőn keresztül bizalmi szavazást kér maga ellen, és a 386 képviselő fele – azaz legalább 194 honatya – leszavazza, kötelező lemondania. (Ezért mondta Sólyom lászló azt, hogy a döntés a parlamenti többség kezében van). „Ezt követően a köztársasági elnök, mérlegelést követően egy új személyt jelöl ki miniszterelnöknek, aki feltételezhetően maga mögött tudja a többség támogatását. A kormány bukása után ugyanis az Országgyűlésnek szavaznia kell az új miniszterelnökről” – mondta lapunknak Gyulai Attila, a Political Capital vezető elemzője. A parlamenti matematika szerint egyébként a szükséges 194 szavazat csak úgy jön össze, ha a Fidesz mellé áll a KDNP, az MDF és az egy független jelölt mellett legalább 18 kormánypárti képviselő is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn bejelentette: bizalmi szavazást kér a kormány programjáról és a miniszterelnök személyéről. A kormányfő a házbizottságnál kezdeményezte az Országgyűlés ülésének összehívását péntekre. Ezzel a miniszterelnök a Fidesz ultimátumára is válaszolt, hiszen így csütörtök délig semmiképp nem várható döntés a kormányfő személyéről. Orbán Viktor hétfőn bejelentette, hogy a Fidesz péntekre nagygyűlést szervez a Kossuth térre, amennyiben 72 órán belül nem távozik Gyurcsány Ferenc a hatalomból. Így könnyen elképzelhető, hogy miközben a parlamentben a bizalmi szavazás, kint a téren már a Fidesz-nagygyűlés zajlik.

Nem adekvát válasz

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint a Fidesz logikusan járt el, mivel nem maradt más lehetősége. Gyurcsány Ferenc válasza viszont „ravasz” volt. „A problémára több adekvát válasz is adható lett volna: a többség visszahívja a kormányfőt, esetleg ő maga lemond, vagy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal áll fel egy új kabinet. Ehelyett azonban egy egérút mellett döntött a hatalomban maradás érdekében” – véli Fricz Tamás. A politológus lapunknak elmondta: a bizalmi szavazásnál elég az egyszerű többség, amit most valószínűleg meg is fog kapni.

Nem fogják leszavazni

A Political Capital vezető elemzője szerint ugyanakkor a bizalmi szavazásnak kettős célja van. „Egyrészt a köztársasági elnök beszédére adna választ azzal, hogy az Országgyűlés kimondja a kormány többségi támogatását, stabilitását. Másrészt a miniszterelnököt is biztosítanák a parlamenti többségről. Mindez kifelé is üzenetet hordozna” – mondta Gyulai Attila a FigyelőNetnek. Hozzátette: bár minimálisan, de annak is van esélye, hogy kiszavaznak annyian a koalícióból, hogy lemondassák a kormányfőt, hiszen ha a parlamenti többség a miniszterelnök ellen szavaz, kötelezően le kell mondania.

Fricz Tamás szerint most nem fogják leszavazni Gyurcsány Ferencet, pár hónap múlva azonban szerinte az elégedetlenség növekedésével erre több esély lesz. „Elérkezhet egy olyan pont, ahol az MSZP frusztrált, pozíciót-vesztett emberei kiállnak a miniszterelnök mögül. Én bennük bízom, a józan emberi hangjukban” – hangsúlyozta Fricz. Gyulai Attila sem zárja ki, hogy párhónap múlva változik a szituáció. „Három lehetőség van: Gyurcsány Ferenc lemond, a többség leváltja – bár ez komoly presztízsveszteség lenne az MSZP-nek, így kétséges, megteszik-e –, illetve a Fidesz egyszerűen visszaül a Parlamentbe. Ez utóbbi az ellenzéknek lenne komoly presztízsveszteség” – mondta a Political Capital szakértője.

Logikus a Fidesz reakciója

Abban mindkét politológus egyetért, hogy a Fidesz logikus lépést tett hétfői bejelentésével. „A Fidesznek egy programpontja maradt: Gyurcsány Ferenc megbuktatása. Mivel parlamenti többséget nem tud szerezni, nincs más megoldása, mint hogy a gyülekezési jogával él” – mondta Gyulai Attila. Hasonlóan vélekedik Fricz Tamás is. Mint mondta, Orbán Viktor nagy jelentőséget tulajdonított a szavazásnak, nagy volt a tét, de a voksolás őt igazolta. „Ezt követően legitim módon ment tovább” – véli a politológus.

Bizonytalan idők jönnek

A szakértők abban is közös nevezőn vannak, hogy patthelyzet alakul ki, ha Gyurcsány Ferenc nem mond le. „Ha a miniszterelnök a helyén marad, ez a helyzet elvileg a ciklus végéig is fennállhat, a kérdés az, politikailag meddig tarthatóak a tüntetések. A helyzet súlyosbodhat, ha a Fidesz mellett szakszervezetek, esetleg más érdekképviseletek is csatlakoznak a tüntetéssorozathoz. A kormánynak ugyanis szükséges lehet egyeztetnie a szakszervezetekkel, ha ez mégsem történik meg, a döntést meghozhatja, a végrehajtás azonban lehetetlenné válhat” – véli Gyulai Attila.

Fricz Tamás szerint a pénteki bizalmi szavazás nem fogja lenyugtatni a kedélyeket, sőt éppen ellenkezőleg: olaj lesz a tűzre. „Mivel Orbán Viktor is pont a Kossuth térre szervez demonstrációt, mindenképpen erősíteni fogja a hatást. Ráadásul október 23-a is közeledik, amely szintén növelni fogja a feszültséget” – mondta a szakértő. Arra a kérdésre, hogy meddig lehet fenntartani a tüntetéshullámot, Fricz Tamás pesszimistán válaszolt. „Nem lehet pontosan megjósolni. Január egytől újabb megszorítások jönnek, súlyos morális válság van, az emberek nem fogják elfogadni, hogy nincs válasz. Én tartós, fokozódó belpolitikai feszültségre számítok, amely polgári engedetlenségbe, útlezárásokba, sztrájkokba torkollhat” – mondta a politológus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik