Belföld

Szerdán kezdődik Kulcsár pere

Szerdán kezdődik el Kulcsár Attila és 21 társa büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A 71 oldalas vádiratban többek között sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság és bűnpártolás szerepel.

Kulcsár Attila vádlott-társai között van Rejtő E. Tibor, a K and H Bank volt vezérigazgatója, Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója és az Egyesült Államokból önként hazatért Schönthal Henrik. A sikkasztás elkövetési értéke körülbelül 23 milliárd forint, a cselekménnyel okozott kár mintegy 8,3 milliárd, amiből 6,3 milliárd forint – hét gyanúsított teljes vagyona, négy cég – van zár alatt.

A nyomozás során 157 kötet, körülbelül 55 ezer oldalnyi nyomozati irat és 110 ezer oldalnyi melléklet készült. Ihász Sándor fővárosi főügyész a vádemeléskor tartott sajtótájékoztatón elmondta: a K and H-ügyben egy ügyész-csapat állt fel, és az egyes elkülöníthető témaköröket egy-egy ügyész kapta meg az ügy kiterjedtsége, bonyolultsága miatt. Így sikerült tisztázni, hogy mi a cselekmény elkövetési módszere, az egyes gyanúsítottak szerepe, ezek hol kapcsolódtak egymáshoz, kinek mi volt a feladata, kik voltak az érintett off-shore cégek tulajdonosai, kik biztosították a bűncselekmény során keletkezett pénzt.

Mellékszálak

Kulcsár Attilával összefüggésben több magas rangú rendvédelmi vezető ellen is büntetőeljárások indultak.

Ez év februárjában Bácskai János tábornokot, a maffiaellenes központ korábbi vezetőjét nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte és lefokozta az ellene Kulcsár Attilával kapcsolatban hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás miatt indult büntetőügy megismételt elsőfokú eljárásában a Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsa. Bácskai János 2003 nyarán, a Kulcsár-ügy kipattanása után Ausztriában találkozott a magyar hatóságok elől bujkáló brókerrel.

Molnár Csaba alezredes ellen, aki 2003-ban az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként közreműködött a Kulcsár-ügy több gyanúsítottjának – köztük a brókernek Bécsben történt – elfogásában, egy Kulcsár Attilával közvetlenül összefüggő ügyben emelt vádat az ügyészség. Bácskai János és Molnár Csaba egyaránt tagadta az ellen felhozott vádakat.

Ez év februárjában a Központi Nyomozó Főügyészség megszüntette azt a nyomozást, amit a brókerügyben vesztegetés miatt rendeltek el Puch László és Baja Ferenc szocialista országgyűlési képviselők szerepének tisztázására. Kulcsár Attila egyik vallomásában azt állította, hogy Puch László és Baja Ferenc segítette őt a sikkasztásban, ezért több tízmillió forintot kaptak. Az ügyészség szerint azonban nem bizonyítható Kulcsár Attila állítása, ezért megszüntették a nyomozást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik