Belföld

Orbán jobban szól a kétkedőkhöz

Jó eséllyel elérik és megfogják a bizonytalan szavazókat Orbán Viktor paternalista üzenetei, míg Gyurcsány Ferenc versenyképes országról szóló víziója inkább „hazabeszélés” – derül ki a Tárki kutatásából, amelyet a közelmúltban a Figyelőnek készítettek.

„Olyan politikára van szükség, amely megvédi az emberek érdekeit, kimondja, hogy a magyar termőföld nem eladó, megvédi a hazai piacot, a magyar vállalkozók érdekeit, továbbá nem engedi, hogy Magyarország a külföldről érkező élelmiszerek szemétlerakóhelyévé változzon, valamint, hogy a magyar adófizetők pénzéből létrejövő fejlesztések a közbeszerzések eredményeként a külföldiekhez kerüljenek” – mondta a távirati iroda tudósítása szerint Orbán Viktor, a Fidesz kormányfőjelöltje szerdán Martonvásáron.

A Tárki a magyar lakosság gazdasági attitűdjeit vizsgáló kutatása szerint a Fidesz vezetője jól beszél, amennyiben a bizonytalan szavazókhoz kíván szólni a választások előtt. A kutatók által megkérdezett, a magyar lakosságot reprezentáló minta 60 százaléka ugyanis úgy vélte: az államnak aktívan kell támogatnia a hazai cégeket, hogy azok versenyképesek legyenek külföldi vetélytársaikhoz viszonyítva.

A kutatóintézet február közepén, a Figyelőben publikált mérése szerint a lakosság mindössze 7 százaléka vallja magát az állami beavatkozás nélküli piacgazdaság hívének. Így leginkább ők örülhettek a miniszterelnök szintén szerdán Egerben elmondott szavainak, amelyek szerint „az MSZP politikája nem az, hogy Magyarországot meg kell óvni a versenytől, hanem az, hogy Magyarország induljon el és nyerjen, győztes Magyarországot szeretnénk”. Gyurcsány Ferenc szerint ennek nem a járulékcsökkentés az útja, hanem a beruházások, a jármű-, az elektronikai, informatikai, biotechnológiai ipar, a közlekedési és logisztikai infrastruktúra és a szakképzés fejlesztése.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének mondatait kicsit másként is lehet értékelni a Tárki adatai alapján. A kutatók ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy míg a jobboldalon az állami beavatkozást pártoló, az állampárti időszak szellemiségét idéző attitűd a jellemző, addig a kormánypárti szavazók az individualizmus-állami gondoskodás skálán inkább az SZDSZ nézeteit találják magukhoz közel állónak. Ebben a környezetben Gyurcsány mondatai inkább törzsszavazói bátorítását, megerősítését szolgálták.

A Tárki kutatása szerint a voksokért a fenti dimenzióban folyó harc a lakosság tizede számára értelmezhetetlen: ők nem tudják eldönteni, mekkora állami szerepvállalás szükséges a gazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik