Belföld

Orbán megfelezné a politikai elitet

Idén nyolc, jövőre tízszázalékos GDP-arányos államháztartási hiányt jósol Orbán Viktor. A Fidesz elnöke az Indexnek elmondta: radikális adócsökkentés nélkül nem lehet bevezetni az eurót, és félévente konzultál a gazdaságpolitikáról Csányi Sándorral.

Az ország teherbíró képességének és a hatékony közigazgatás követelményének is megfelelne, ha a parlamenti és önkormányzati képviselők számát a felére csökkentenék, és a megyei közgyűlésekben is jóval kevesebb politikus ülne – nyilatkozta az Indexnek Orbán Viktor.

Az Amerikát ért terrortámadásról most kirobbant vitáról a volt miniszterelnök úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc Washingtonban „bemártotta” kormányát, és itthon azt akarta elhitetni a közvéleménnyel, hogy Bush elnök bírálta a magyar ellenzéket.

Gazdasági kérdésekről szólva a Fidesz elnöke elmondta: pártja számításai szerint idén az államháztartás GDP-arányos hiánya 8, jövőre pedig 10 százalékos lesz, és a 2006-os költségvetés már elfogadása előtt megbukott. Az euró bevezetéséről a politikus úgy vélekedett, hogy jelenleg hazánk távolodik a valutauniótól, és a közös pénz bevezetésére csak radikális adócsökkentésre épülő, a négyszázezres munkanélküliséget orvosló új gazdaságpolitika nyomán lesz lehetőség. Kérdésre válaszolva a volt kormányfő elmondta: átlagosan félévente találkozik Csányi Sándorral, az OTP első emberével, és gazdasági kérdésekről beszélgetnek.

„Ma Magyarországon a tegnap vitáit vívjuk, ebből kell kilépni. Menjünk át a holnap vitáira, akár az adórendszer, akár a pártok finanszírozása, akár a privatizáció kérdésében” – nyilatkozta az Indexnek Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik