Belföld

Mitnyan nem hátrál meg

A XII. kerületi képviselő-testület csütörtöki ülésére a helyi szocialisták olyan javaslatot terjesztettek be, amely lemondásra szólította fel a városrész fideszes vezetőjét, Mitnyan György azonban nem engedte napirendre venni az előterjesztést – értesült a Népszava.

A kerületi MSZP szerint a polgármester engedély nélkül építtet egy turulmadaras szobrot a kerületben, s szintén közterületen már át is adott egy másik emlékművet, szintén építési engedély nélkül.

A tervek szerint szombaton avatja a polgármester a II. világháború helyi áldozatára emlékező parkot és a hozzá tartozó turulmadarat ábrázoló szobrot. Csakhogy a köztéri alkotás megvalósításához nem rendelkezik a kerület sem a fővárosi közgyűlés jóváhagyásával, sem pedig építési engedéllyel. Az I. kerülettől kapott engedély ugyanis csak tereprendezésre, fakivágásra és az emlékmű talapzatának kialakítására szól, s nem a bronz turul kihelyezésére.

Ezt megállapította a Fővárosi közigazgatási Hivatal is, figyelmeztetve a Várkerület jegyzőjét: jogtalan építési tevékenység esetén tegye meg a szükséges jogi lépéseket. Szerdán Demszky Gábor főpolgármester is nyomatékosította: a kerület jogellenesen készül felépíteni az emlékművet. Az I. kerület azonban csak akkor avatkozhat közbe, ha a jogellenes építési tevékenység a turulmadár alaknak a közterületre kihelyezésével megvalósul. Ezután a jogszabály szerint építési bírságot szabhat ki vagy akár elrendelheti az építmény teljes visszabontását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik