Belföld

Fidesz: radikális kiadáscsökkentés az oktatás területén

Radikálisan csökken 2006-ban az oktatás támogatása, 2006-ban egy óvodás vagy egy iskolás korú gyermekre vetítve 10 ezer forinttal jut kevesebb. A támogatás visszafogásával különösen a kistelepülések oktatási intézményei járnak rosszul - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, volt oktatási miniszter. Az Oktatási Minisztérium szerint egészében növekszik az oktatás támogatása.

Jövőre az oktatásban 14 támogatási forma megszűnik, 26 normatíva jelentős része nominatívan, kisebb része reálértéken csökken. Pokorni elmondta, az óvodai nevelés, az általános és középiskolák gyermekenkénti normatívája is alacsonyabb lesz.

Radikálisan csökken a művészeti oktatás támogatása, ráadásul a zeneművészeti képzés esetében a kötelező órák száma 50 százalékkal növekedne jövőre, így valójában az egy órára vetített támogatási összeg ezen képzések esetében a felére csökken. Jövőre kevesebbet kapnak a kollégiumok, a kormány meg akarja szüntetni az iskolai sport normatívát, és jövőre az erdei iskolák finanszírozására sem akar egy forintot sem fordítani.

A Fidesz azt javasolja, hogy tegyék tandíjmentessé a művészeti képzést és a kormány garantálja annak finanszírozását, támogassák az erdei iskolákat, és ne szüntessék meg, hanem növeljék az iskolai sport normatíváját.

Pokorni Zoltán nyilvánosan küldte el e-mailben 5038 intézmény számára azt a levelet, amelyben az igazgatókat tájékoztatja a 2006-os költségvetés oktatásra vonatkozó elemeiről, és az intézmények észrevételeit, javaslatait kéri az ügyben.

Arató Gergely az oktatási tárca politikai államtitkára Pokorni szavaira reagálva kijelentette: a Fidesz megint egy szájból próbál meg hideget és meleget fújni. Utalt arra, hogy nem egészen egy hete Orbán Viktor Fidesz-elnök radikális adócsökkentésről beszélt, ami nyilván kiadáscsökkentést is jelent, most pedig a Fidesz kiadásnövelést kér számon a kormánytól.

Arató elmondta: jövőre az oktatás támogatása egészében növekszik. Ezen belül a felsőoktatásé 10 százalékkal bővül, a közoktatás területén a szinten tartást tudja a kormány vállalni. A normatív finanszírozásban 2,6 százalékos csökkenés lesz, amelynek oka az áfa- és egészségügyi hozzájárulás csökkenése. Közölte: az önkormányzatok számára eljuttatott pénzeszköz annyival lesz kevesebb, mint a kiadásaik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik