Belföld

Támadják Ferge programját

A támogatások mellett bírálója is akadt Ferge Zsuzsa gyermekszegénység ellenes programjának. Az Europeum Hungary szervezet szerint rendszerszintű változásokra van szükség, nem megvalósulatlan tervekre.

Pogátsa Zoltán, az Europeum Hungary szakpolitikai szakértője szerint nem eseti akciótervre van szükség, hanem a szociálpolitikai és szociális védelmi rendszer újragondolására. Pogátsa a FigyelőNetnek azt mondta: nem időszakos segítséget kell nyújtani, hanem a költségvetés több alrendszerét – foglalkoztatás, oktatás, szakképzés – átgondolva kell a rendszert hosszabb távon megváltoztatni. Az Europeum Hungary úgy fogalmazott: nincs szükség egy újabb látványos tervre, amely látszólag orvosol bizonyos problémákat, ám megvalósulásának esélye csekély.

Ferge Zsuzsa a FigyelőNet megkeresésére elmondta, nem eseti akciótervet akarnak kidolgozni, hanem egy hosszú távú tervet, amellyel a gyermekek esélyegyenlőtlenségét és a szegénység újratermelődését csökkenteni tudják. Ferge Zsuzsa hozzátette: a felkérés óta sokan csatlakoztak a programhoz. A szociológus az Europen Hungary szervezetnek azt üzente, ők is csatlakozhatnak, ha van bármilyen rövid vagy hosszú távú tervük a gyermekszegénység ügyében.

Gyurcsány Ferenc szombaton Nemzeti Szegénységellenes programot jelentett be, melynek első nagy lépése a gyermekszegénység ellenes program lenne. A kormányfő ennek kidolgozására Ferge Zsuzsa szociológust kérte fel. A kormányfő is azt várja a gyermekszegénység ellenes programtól, hogy ne csak a következő egy-két évre adjon útmutatást, hanem hosszú távú stratégiát vázoljon fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik