Belföld

Makótól a Neurológiai Intézetig – egy kisfiú kálváriája

Végül rendőri kísérettel, a Neurológiai Intézetből vitte haza édesapja azt a makói kisfiút, aki Németországba történő kiadatása esetén öngyilkossággal fenyegetőzött. A tizenegy éves Sebestyént minden bíróság visszautalta édesapjához, végül az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetbe menekült.

Hónapok óta húzódik annak a makói kisfiúnak az ügye, akit édesanyja nem hajlandó kiadni Németországban élő édesapjának. Indoklása szerint az apa bántalmazta a gyermeket, ezért nem engedi vissza hozzá, noha korábban közösen állapodtak meg arról, hogy Sebestyén és öccse elhelyezéséről a férfi dönt.

A kisfiú a perek folyamán végig hangoztatta, hogy édesapja többször bántalmazta, és nem szeretne visszamenni hozzá Németországba, sőt, a kisfiú egyenesen öngyilkossággal fenyegetőzött. A bizonyítékokat a bíróság figyelembe vette, a jog azonban az apa oldalán áll. A szülők ugyanis 1992-től Németországban éltek, a két gyermek már ott született, a válóper elindításakor pedig a szülők a bonni családjogi bíróságon megállapodtak abban, hogy a gyermekek tartózkodási helyéről kizárólag az apa dönt.

Ezt sértette meg az édesanya azzal, hogy tavaly, a húsvéti szünet után nem engedte vissza a kisfiát Németországba. Állítása szerint azért, mert a gyereken bántalmazás nyomait fedezte fel, és a kisfiú maga is bevallotta, hogy apja verte őt.

Hágai egyezmény: a gyereket vinni kell

Az apa és a német hatóság – a szülők közötti megegyezés értelmében és a hágai egyezményre figyelemmel – kérte a magyaroktól a gyermek kiadatását. Ennek az a lényege, hogy a gyermekelhelyezés ügyét mindenképpen annak a bíróságnak kell intéznie, ahová a gyermek tartozik, ez pedig a bonni bíróság. Tehát a gyermeket a jog szerint mindenképpen ki kell adni, hogy az ottani bíróság figyelembe vehesse a bántalmazásról szóló bizonyítékokat. Az édesanya azonban ebbe azért nem ment bele, mert nem engedhet meg magának egy hosszabb kinttartózkodást, ráadásul a kinti tárgyalás időtartama alatt a felügyeleti jog az apánál maradna.

Bár az említett hágai egyezmény 13. cikke kimondja, hogy a megkeresett államigazgatási szerv nem köteles a kiadatást elrendelni abban az esetben, ha a gyermeket a visszavitele testi vagy lelki károsodásnak tenné ki, vagy bármi más módon elviselhetetlen helyzetet teremtene a számára, a Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős – a Fővárosi Bíróság és a Legfelsőbb Bíróság által is helybenhagyott – határozatában elrendelte a végrehajtást. Ennek foganatosítására a Makói Városi Bíróságot jelölte ki, annak bírái azonban elfogultságot jelentettek be, így a megyei bíróság ezt követően a Szegedi Városi bíróságot jelölte ki eljáró hatóságnak.

Makótól a Neurológiai Intézetig

A gyermeket kedd délelőtt kellett volna átadni a bírósági végrehajtóknak, de a kisfiút a házkutatás során sem találták meg. Mint kiderült, a nagymama még hétfőn a budapesti Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetbe vitte őt, ahol azóta is gyermekpszichiáterek vizsgálják. Az MTI információi szerint a kisfiúnál erős emocionális zavart állapítottak meg. A vizsgálat egyébként akár három-négy napig is eltarthat. Ezalatt az idő alatt a kisfiú az intézetben marad, nem adhatják ki.


Az MTI legfrissebb információi szerint az édesapa végül kedd este fél 11-kor, rendőri kísérettel elvitte a kisfiút az Országos Pszichiátriai Intézetből, és valószínűleg már Németország felé tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik