Belföld

Közép-Magyarországon a legmagasabbak a bérek

A Foglalkoztatási Hivatal adataiból kiderül, hogy minden munkakörben Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon a legmagasabbak a havi bruttó jövedelmek. Az Alföldön a legalacsonyabbak a kereseti lehetőségek – írja a Világgazdaság.

Egy dél-alföldi vezető közel hatvan százalékkal keres kevesebbet, mint közép-magyarországi kollégája. A régiókban a nagyfoglalkoztatók határozzák meg a bérek színvonalát, legtöbbször felsrófolják a jövedelmeket.

A Világgazdaság által megkérdezett szakértők is elismerik, a hazai régiók között óriásiak a bérkülönbségek. A vezetői fizetések, illetve a fizikai munkakörökben dolgozók keresete között átlagosan 15–25 százalékos eltérést tapasztal a Watson Wyatt. Kerti Piroska, a cég magyarországi képviselője elmondta, hogy a középvezetői és az alkalmazotti munkakörökben még nagyobb a szórás, akár a harminc százalékot is elérheti ez az arány.

A cég nagysága, életciklusa, piaci helyzete, tulajdonosi köre, az, hogy milyen ágazatban működik a vállalat, legalább annyira befolyásolja a kereseti lehetőségeket, mint az, hogy melyik régióban van. A megrendelések száma, a szezonalitás, a hierarchiaszint, a munkakör és a kereslet-kínálat aránya egyaránt hat a fizetések nagyságára – mondta Fröhlich Péter, a P & Bert Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

A Getwork Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Küzmös László úgy látja, hogy egy-egy régió kereseti lehetőségét az ott működő legnagyobb foglalkoztatók határozzák meg. Ha a többi cég is szeretne vezetőt és dolgozót találni, kénytelen hasonló, vagy még jobb fizetést kínálni. A szakember ezzel indokolja a dél-alföldi alacsony kereseteket is. Ha nincs olyan cég egy régióban amely felsrófolja a béreket, akkor a cégek spórolnak a havi jövedelmeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik