Belföld

Csalók paradicsoma lett Nagy Britannia

Kétszeresére nőtt a sikkasztott és elcsalt pénz mennyisége Nagy-Britanniában – jelentette be a BDO Stoy Harward üzleti tanácsadó iroda. Ugyan a nagyértékű, 50 000 font feletti ügyek száma nem nőtt jelentősen (211-ről 229-re), az összeg 331 millió fontról 756 millióra nőtt.

A BBC információi szerint a fő motíváció a kapzsiság volt, és nem az életszükséglet. Ugyanakkor az enyhe büntetéseket is okolják a jelentés készítői a pénzügyi viszaélések terjedése miatt. A jelentés szerzője szerint egymillió font, vagyis közel 400 millió forint elcsalásáért 3,3 évnyi börtönbüntetésre számíthat az elkövető, ellentétben az évtizedes amerikai büntetési tételekkel. Andrew Durant szerint az Egyesült Államokban az átlagos büntetés 20 év. A háromévnyi büntetés azért is kevés, mert egy ugyanekkora összeget megszerző bankrabló hatszor ilyen hosszú időt kénytelen börtönben tölteni.

A jelentés szerint – melynek adatait a sikkasztásokkal foglalkozó Serious Fraud Office, a kereskedelmi minisztérium, a rendőrség és a sajtó szolgáltatta – a visszaélések 60 százalékát a fényűző életmód érdekében követték el, egytizedüket pedig szerencsejáték- és pénzügyi tartozások visszafizetésére használták fel. Az összes elkövető 86 százaléka férfi.

A Scotland Yard pénzmosás elleni csoportjának egykori vezetője szerint is enyhék a büntetések. Szerinte ha a társadalom felismerné, hogy minden családnak heti 36 fontjába, vagyis havi 50 000 forintjába kerül a drágább szolgáltatások és biztosítási díjak révén. Egy korábbi jelentés szerint ezek a csalások 40 milliárd fontjába (tizenötezer milliárd forintjába) kerülnek a brit társadalomnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik