Belföld

Szíria elhagyta az utolsó légvédelmi állásait Libanonban

Kiürítették az utolsó szíriai légvédelmi állásokat Libanonban, és a katonák visszatértek Szíriába - közölték biztonsági források. Damaszkusz így teljesítette a két szakaszra tervezett kivonás első részét: a csapatok egy részét a kelet-libanoni Bekaa-völgybe irányította át és a országban állomásozó 14 000 katona több mint egyharmadát végleg kivonta Libanonból.

Szíria nemzetközi nyomásra és a libanoniak tiltakozása miatt ígéretet tett az 1975-1990 között, a polgárháború idején Libanonba vezényelt csapatai, titkosszolgálati ügynökei és katonai felszerelései kivonására. A héten a Bekaa-völgyben lévő tucatnyi állásból vonták ki a katonákat, vasárnap pedig a katonák a két utolsó légvédelmi állást is kiürítették – közölték biztonsági illetékesek.

Egy szíriai-libanoni katonai vegyes bizottság a tervek szerint áprilisban ül össze, hogy megállapodjon a még Libanonban maradt szíriai katonák kivonásának menetrendjéről.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár korábban közölte: azt várja, hogy Szíria a májusra kitűzött libanoni általános választások előtt fejezze be a csapatkivonást. Szíriára akkor helyeződött nagy nyomás, amikor február 14-én egy merénylet során meggyilkolták Rafik Haríri volt libanoni miniszterelnököt.

Videofelvétel a Hariri meggyilkolása előtti percekről

Az al-Arabíja hírtelevízió időközben bemutatott egy videofelvételt, amely Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolása előtt néhány perccel, a tett helyszíne közelében készült. A február 14-én egy bank biztonsági kamerája által készített felvételen egy gyanús Mitsubishi Canter látható, amely röviddel azelőtt ért a merénylet színhelyére, mielőtt a volt kormányfő gépkocsikísérete megérkezett volna Bejrút központjába, a tengerparti St. Georges szállodához, ahol a robbanás történt.

A kisteherautó hatszor olyan lassan haladt, mint a többi gépkocsi. Röviddel később a kisteherautó kikerült a kamera látószögéből, amely ezután Haríri gépkocsikíséretet mutatta. Néhány másodperc múlva a füstfelhő és törmelékek akadályozták a látást, feltehetően a robbanás következtében.

Az ENSZ-nek a gyilkosság körülményeit vizsgáló tényfeltáró csoportja szerint a detonációt egy öngyilkos merénylő okozhatta egy 1995-ben vagy 1996-ban gyártott Mitsubishi kisteherautóba rejtett TNT robbanóanyaggal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik