Belföld

Belépés csak erős idegzetűeknek!

Ismét csak nagy forgalom és nagy volatilitás jellemezte a budapesti tőzsde kereskedését. Napon belül kisebb vagyonokat képes kisöpörni az árfolyamesés, majd egy órával később újabb csúcsra tör az index.

A héten többször megjártuk a mennyet és a poklot is. Hétfőn tovább emelkedtek az indexek és visszatértek a múlt heti korreckció előtti szintre. Tekintve, hogy milyen gyorsan és stabilan tették ezt, ez igen jó jel volt a folytatáshoz. Csakhogy a hét további része már sokkal több hullámvasutazással telt, ami még annak is megfekszi a gyomrát, aki gyakorlott. 


Belépés csak erős idegzetűeknek! 1

A legszebb ráadásul az, hogy amikor már úgy néz ki, hogy most aztán mindennek vége, akkor fordul a piac és ismét megyünk fel. Erre a legjobb példa a péntek délután volt. A nap elején ugyanis hanyatlani kezdett az index, ami 11 órakor zuhanásba ment át. A piac már 400 pontos mínuszban volt a napi csúcsához képest, amikor a hirtelen megjelent vevőknek köszönhetően csupán 2 óra alatt 300 pontot emelkedett a BUX.








Maradjunk távol?
A tőzsde jelenlegi periódusa kimondottan a spekulánsok paradicsoma, de a hosszú távú befektetők számára már túl sok izgalommal jár. Erre mondta régen André Kostolany, a híres magyar tőzsdespekuláns, hogy ilyenkor nem a részvényeket kell eladni, hanem rá sem szabad nézni az árfolyamokra egy hónapig. Tekintve, hogy sok izgalom van még előttünk, így mi ezt nem javasoljuk, nehogy bárki is lemaradjon a továbbbi fejleményekről.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A Mol kapcsán például – Pelikán elvtárs után szabadon – kijelenthetjük, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, ugyanis letartóztatták a Mol és a Jukosz közös szibériai olajtársaságának, a ZMB-nek a vezérigazgatóját túlzott kitermelés miatt. A Mol sajtószóvivője kijelentette, hogy remélhetőleg hamarosan tisztázzák a vezetőt és kiszabadítják a helyi elvtársak markából.

Csak remélhetjük, hogy valóban semmilyen gond nem lesz, ugyanis a Mol olyan meggyőzően mondta, hogy a Jukosz állami letarolásából semmilyen kára nem keletkezhet, hogy a piac el is hitte. Márpedig tavaly év végén a magyar olajtársaság 8 milliárd forint céltartalékot képzett esetleges veszteségekre.

Nehéz a jelenlegi orosz körülmények között átlátni, hogy a vezérigazgatót valóban műszaki jellegű kérdések miatt, esetleg konkurenciaharc következtében,vagy netán a Jukosz elleni politikai színezetű hadjárat részeként tartóztatták le. Mindenestre érdemes fokozott figyelmet fordítani az orosz eseményekre.

Újabb OTP-k a balkánon

Az OTP már jobb hírekről számolt be, ugyanis a héten lezárult a horvát Nova Banka megvásárlása. A magyar pénztintézeti csoport 236 millió eurót (mintegy 59 milliárd forintot) fizetett a horvát bank 93,63 százalékáért. A pénteki ceremóniával az adás-vétel is lezárult. Az OTP-nek nagy tervei vannak a Nova Bankával, ami könnyen lehet, hogy hamarosan OTP Hrvatska névre fog hallgatni, hiszen az OTP a héten a román Robankot is átkeresztelte OTP Romaniara. A horvát bank mérlegfőösszege meghaladja az 1 milliárd eurót (250 milliárd forint), míg a tavalyi évet 19 millió eurós nettó profittal zárta (5 milliárd forint). Az OTP tervei szerint a tengerparton fog erősíteni a Nova. A jelenlegi mintegy 90 fiók mellé további 20-30-at terveznek és jelentős ATM hálózatot terveznek kiépíteni.

A legnagyobb hazai bank terjeszkedése azonban még korántsem ért véget, sőt az akvizíciós stáb igazán csak most kezd nekilendülni. Csányi Sándor tegnap elárulta, hogy hamarosan kezdik egy újabb horvát pénzintézet átvilágítását és további terjeszkedési szándékaik vannak Szerbiában és Romániában is. A Mol a horvát akvizícióval immár öt országban van jelen. Hazánkon kívül Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és immár Horvátországban is rendelkezik kisebb-nagyobb bankokkal.

Elmarad a származékos szakkör?


Belépés csak erős idegzetűeknek! 10

A forint árfolyamára is a nagy mozgások és nagy izgalmak voltak jellemzőek. A hét elején megközelítettük az euró ellenében a 241 forintos szintet és amikor már a hosszú hétvége esetleges sávon kívüli eseményeiről kezdtünk volna elmélkedni, akkor a forint, a régiós valutákkal együtt 1-2 százalékot gyengült. Ennek következtében biztonságos távolságba kerültünk a sáv szélétől és 242,80 forinton zártuk a hetet.

Így aligha kell tartanunk attól, hogy a hétfői hiradó egy derivatív gyorstalpalóvá változik, ahol azt magyarázták volna, hogy a knock-out opciók és a delta hedge pozíciók hogyan vitték sávon kívülre a forintot, miközben az MNB ajtajára a „zárva” tábla volt kitéve.

Sokan először MNB-s intervenciót sejtettek a háttérben, amit a Royal Bank of Scotland-en keresztül hajtott végre. Egy biztos, hogy a jegybanki intervenciók annyira titkosak, hogyha már a partnerbank nevét is tudjuk, akkor bizonyosan pletykával állunk szembe. Az is csökkenti ennek a valószínűségét, hogy az MNB aligha interveniált a zloty és a szlovák korona piacán is egyszerre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik